Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Spaghetti cacio e pepe i spaghetti z pesto rosso

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Peperonata

    Paprykę opal na palniku gazowym. Kiedy skórka się zrumieni zdejmij paprykę z ognia i obierz ze skóry, a następnie pokrój w cienkie paseczki.

    Pomidory natnij od spodu na skos, przełóż na sitko i sparz we wrzątku i po chwili obierz ze skóry. Pomidory pokrój w kostkę.

    Cebulę  pokrój w piórka i wrzuć na rozgrzaną patelnię  z oliwą. Dopraw solą i łyżką miodu. Smaż na niedużym ogniu tak długo, aż cebula zacznie robić  się miękka. Dodaj połowę opalonych papryk i pomidory, a następnie duś do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, a z pomidorów powstanie sos. Dopraw szczyptą oregano i cynamonu. Podawaj z listkami bazylii.

    Chipsy serowe

    Ser zetrzyj na grubych oczkach. Rozgrzej patelnię i wysyp na niego ser formując placuszki. Podgrzewaj tak długo aż ser  się  rozpuści i zacznie robić  chrupiący, następnie obróć na drugą stronę i smaż przez około 1 minutę. Podawaj jako przystawkę razem z pesto rosso.

    Spaghetti z pesto rosso

    Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę  oliwy i połowę zielonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki.

    Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż na patelnię, dodaj kilka łyżek pesto i smaż razem wszystkie składniki przez kilka minut aż makaron będzie miękki i wchłonie sos. Wyłóż na talerz i posyp posiekaną natką  pietruszki.

    Spaghetti cacio e pepe

    Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając wodę. Przełóż makaron ponownie do garnka, wlej szklankę wody z gotowania i dodaj dużą  ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera. Podgrzewaj całość na małym ogniu dolewając systematycznie wchłanianą przez makaron wodę aby powstał sos. Wyłóż na talerz i posyp startym serem.

     

    *Składniki dodatkowe - spiżarnia:

    Cebula 1 szt

    Oregano szczypta

    Cynamon szczypta

    Pieprz czarny Culineo 1 łyżeczka

    Miód Złota Pasieka 1 łyżka

    Masło Mleczna Dolina 1 łyżka

    Natka pietruszki kilka gałązek

    Sól Culineo

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów