Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pasta tricollore con zucca e porro

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Pasta tricollore con zucca e porro

    Boczek przekrój na pół i wyłóż na suchą patelnię, dopraw pieprzem. Podgrzewaj tak długo, aż wytopi się tłuszcz a boczek zacznie robić się  chrupiący. Następnie wyłóż boczek na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Obierz czerwoną cebule i pokrój w piórka. Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę.

    Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, a następnie dodaj cebulę oraz dynię. Dodaj dwa posiekane ząbki czosnku. Przesmażaj razem całość przez około 2-3 minuty.

    Pora pokrój w półplasterki i przesmaż na dobrze rozgrzanej oliwie przez około 2 minuty, następnie podlej czerwonym winem. Wino odparuj do połowy objętości.

    Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.

    Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki w dużej misce. Dopraw solą, pieprzem i posiekanymi ziołami: rozmarynem, miętą i szałwią.

    Mus z mascarpone z dynią

    Dynię  obierz i pokrój obieraczką w cienkie plasterki. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię i dodaj łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści dodaj łyżkę  miodu i szczyptę imbiru. Przesmażaj razem przez około 2 minuty, dolej pół szklanki wina i duś razem do momentu aż odparuje alkohol a sos zrobi się słodki.

    Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną  pianę. Żółtka przełóż do miski. Dodaj mascarpone i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki ubitych białek i bardzo delikatnie połącz masę.

    Mus z mascarpone przełóż do kokilek i polej sosem dyniowym. Ozdób listkami mięty.

     

    *Składniki dodatkowe - spiżarnia:

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Czerwona cebula 1 szt.

    Czerwone wino ½ szklanki

    3 jajka Moja Kurka     

    Szałwia kilka listków

    Mięta kilka listków

    Rozmaryn 1 gałązka

    Czosnek 2 ząbki

    Masło Mleczna Dolina 1 łyżka

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów