Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Flaczki z pieczarek i prażone jabłka z wegańskim karmelem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Flaczki z pieczarek

    Obierz warzywa korzeniowe i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż ją na maśle z łyżką miodu, poczekaj aż cebula delikatnie się skarmelizuje. Dodawaj partiami pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Następnie dodaj starte warzywa i duś wszystko razem przez kilka minut, aż smaki się połączą. Po ok 5 minutach przełóż  wszystko do garnka, dodaj pół szklanki wody i szklankę passaty pomidorowej i gotuj razem przez około 10 minut doprawiając do smaku słodką i ostrą papryką, imbirem i majerankiem – tak jak lubisz.

    Bagietkę pokrój w średniej grubości kromki, skrop je oliwą i przesmaż na patelni z obu stron. Kiedy grzanki będą już chrupiące, zdejmij je z patelni i natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.

    Wegański sos karmelowy

    Na patelnię wsyp szklankę cukru i dolej pół szklanki ciepłej wody. Podgrzewaj wszystko, aż cukier całkowicie się rozpuści i zbrązowieje. Wtedy dodaj dwie szklanki napoju migdałowego, powoli poruszaj patelnią i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Jabłka pokrój na ćwiartki, pozbądź się  gniazd nasiennych i podpraż je na patelni z dodatkiem łyżki miodu, aż będą miękkie. Gotowy sos karmelowy przełóż do miseczki lub talerza, dodaj uprażone jabłka i jeśli lubisz łyżkę prażonych pestek dyni, migdałów w płatkach lub innych bakalii.

     

    *Składniki dodatkowe - spiżarnia:

    2 łyżki masła Mleczna Dolina

    2 łyżki miodu Złota Pasieka

    1 szklanka cukru Słodka Łyżeczka

    1 szklanka passaty pomidorowej Sottile Gusto

    sól Culineo

    pieprz Culineo

    ząbek czosnku

    dwa jabłka

    szczypta słodkiej papryki Culineo

    szczypta ostrej papryki

    szczypta imbiru

    ½ łyżeczki majeranku

    łyżka pestek dyni BakaD’Or

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów