Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kotlety mielone z indyka na grzankach, z konfiturą z czerwonej cebuli z rodzynkami i surówką z białej kapusty

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Surówka z kapusty

    Kapustę przekrój na pół i wykrój głąb, poszatkuj ją i  przełóż do miski. Dodaj łyżkę octu winnego i  łyżkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, odstaw na kilkanaście minut, by smaki dobrze się połączyły.

    Kotlety z indyka z sosem fricasea 
    Mięso z indyka dopraw  solą, pieprzem i cynamonem. Posiekaj zioła i dodaj je do mięsa. Całość dokładanie wymieszaj. Dodaj bułkę tartą. Z mięsnej masy formuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia polej kotleciki sosem fricasea* .

    *Dwa żółtka wymieszane z dwiema łyżkami soku z cytryny.

    Konfitura z czerwonej cebuli

    Cebulę  obierz i pokrój w piórka. Na lekko rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Dodaj miód, musztardę oraz garść rodzynek. Smaż wszystko na małym ogniu mieszając co chwilę. Po chwili cebula puści sok i zacznie się  dusić we własnym sosie, podlej delikatnie czerwonym winem i duś, aż całość zmięknie, a wino odparuje. Mieszaj delikatnie, aż uzyskasz konsystencję konfitury.

    Grzanki

    Pieczywo pokrój w kromki, posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem, wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż grzanki będą chrupiące i złociste. Przełóż grzanki na talerz, nałóż na każdą z nich po dużej łyżce konfitury z cebuli oraz kotlety. Na górę połóż kilka listków świeżej bazylii. Podawaj z surówką z białej kapusty.

     

    *Składniki dodatkowe - spiżarnia:

    1 łyżka octu najlepiej z czerwonego wina

    3 łyżki oliwy Casa de Azeite

    sól Culineo

    pieprz Culineo

    2 żółtka jaj Moja Kurka

    2 łyżki soku z cytryny

    3 łyżki bułki tartej Pano

    szczypta cynamonu

    kilka listków mięty

    dwie gałązki tymianku

    gałązka rozmarynu

    olej do smażenia Olej Wyborny

    1 łyżka musztardy francuskiej Madero

    1 łyżka miodu Złota Pasieka

    1 szklanka czerwonego wina

     

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów