Pączki domowe - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pączki domowe

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

W podgrzanym mleku rozprowadź pokruszone drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru i 1 łyżeczki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodaj żółtka, cukier puder, sól i przesianą mąkę. Wyrób ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Dodaj rozpuszczone przestudzone masło, następnie spirytus oraz cukier wanilinowy i wyrób całość, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na blat posypany mąką. Uformuj wałek, pokrój go na ok. 25 części. Każdy kawałek rozpłaszcz na placuszek, nałóż lekko podgrzane powidła i zalep formując kulkę. Ułóż na blacie do wyrośnięcia.

Smaż partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos