Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pstrąg z pierożkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Filety posól, przesmaż na 1 łyżce masła i przełóż na talerz. Na tłuszczu po smażeniu ryby podsmaż pietruszkę, seler i marchew. Zalej winem i śmietaną. Całość gotuj, aż 1/3 płynu odparuje. Następnie dodaj resztę masła i podsmażone ryby. Duś kilka minut.
    2. Na stolnicę wysyp mąkę ze szczyptą soli. Zrób w niej wgłębienie i wlej w nie 150 ml wrzątku oraz masło. Ciasto wyrób nożem, aż powstaną kluski (tak zaparzamy mąkę). Dodaj jajko i zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. W razie potrzeby dodaj trochę gorącej wody lub mąki. Przykryj je i odstaw, by odpoczęło.
    3. W garnku rozgrzej masło i dodaj najpierw kapustę i marchew, a potem kalarepę, koperek i pietruszkę. Dopraw solą i duś, aż warzywa zmiękną, co jakiś czas mieszając.
    4. Ciasto podziel na części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek, na stolnicy oprószonej mąką. Szklanką wykrawaj kółka. Na każde nałóż łyżkę farszu warzywnego. Zlep pierogi, mocno dociskając brzegi palcami. Gotuj ok. 3 min. Rybę podawaj z pierożkami i sosem.

    Kolejny raz brakuje Ci pomysłu na obiad? A może planujesz małe przyjęcie i poszukujesz kreatywnych przepisów, aby zaskoczyć swoich gości? Zamiast ponownie serwować wszystkim doskonale znane dania, postaw na zaskoczenie i podaj… pstrąga z pierożkami! Potrawa ta jest naprawdę prosta w przygotowaniu, ale prezentuje się tak wspaniale i apetycznie, że nawet najbardziej wymagający miłośnik jedzenia nie oprze się jej urokowi. Zaczynamy!

    W pierwszej kolejności posól filety z pstrąga i obsmaż je na maśle. Nie przypiekaj zbyt mocno, by ich nie wysuszyć, bo to jeszcze nie koniec obróbki termicznej. Na pozostałym po smażeniu maśle podsmaż drobno pokrojone w kosteczkę marchew, pietruszkę oraz seler. Całość zalej śmietaną i winem, zagotuj, dodaj ryby. Duś przez kilka minut, po czym zdejmij z ognia.

    Teraz czas na pierożki i farsz. Przygotuj ciasto, odstaw. Drobno posiekaj kapustę, koperek i pietruszkę, zaś marchew i kalarepę zetrzyj na tarce. Dopraw składniki solą, wrzuć na rozgrzane masło i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Cienko rozwałkuj ciasto, wytnij kółka szklanką i formuj pierożki, nakładając na ciasto odrobinę warzywnego farszu. Tak przygotowane pierogi wrzuć na gorącą, osoloną wodę i gotuj około 3 minuty, aż ciasto zmięknie. Serwuj pierożki z rybą w sosie. Smacznego!

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów