Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Szczupak z musem jabłkowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. 2 jabłka odłóż. Resztę ułóż w brytfance i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
    2. Do rondelka wlej 100 ml wina i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj miąższ upieczonych jabłek i 50 mlśmietanki. Zagotuj, po czym zmiksuj na gładki mus.
    3. Seler podsmaż na 50 g masła. Dodaj 100 ml wina i śmietanki, duś przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Minutę przed końcem duszenia dodaj ser, wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Bułkę tartą wymieszaj z 50 g masła oraz orzechami laskowymi. Masę rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu, po czym ułóż na selerze. Całość zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 160°C.
    4. Pokrojonego fenkuła podsmaż na 50 g masła. Dodaj 100 ml wina i duś do momentu, aż odparuje, a fenkuł będzie miękki. Na minutę przed końcem duszenia dodaj jedno, pokrojone na ósemki jabłko. Dopraw świeżym tymiankiem.
    5. Filety szczupaka dopraw solą i pieprzem. Smaż z obu stron na maśle.
    6. Ostatnie jabłko zetrzyj na tarce i wyciśnij z niego sok. Wymieszaj go ze 100 ml wina i gotuj, aż 80%płynu wyparuje. Dodaj masło.
    7. Rybę podawaj na musie jabłkowym, z duszonym fenkułem z jabłkiem i zapiekanką z selera.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos