Steki Picanha z gnocchi i pieczarkami - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Steki Picanha z gnocchi i pieczarkami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Steki posmaruj 1 łyżką oliwy wymieszanej z ziołami śródziemnomorskimi.
  2. Dobrze umyte ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj do miękkości przez ok. 20 minut. Odcedź na sitku
  3. i odstaw do wystygnięcia. Następnie obierz je, rozgnieć na purée i wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Zagnieć je z mąką, aż do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta. Nie powinno kleić się do rąk.
  4. Ciasto podziel na porcje wielkości pięści, z każdej z nich uformuj wałek grubości palca i pokrój go na 3-centymetrowe kawałki. Oprósz je mąką.
  5. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i dodaj pieczarki. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z octem balsamicznym.
  6. Gnocchi wrzucaj partiami do osolonej wody. Gotuj 4 minuty, do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na patelnię z pieczarkami. Dodaj pesto i suszone pomidory, delikatnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  7. Rozgrzej bardzo mocno patelnię grillową. Na dużym ogniu smaż na niej steki, po 1 minucie z każdej strony. Dopraw solą i podawaj z gnocchi, udekorowane świeżą bazylią.

Mięso wołowe, choć nie jest zbytnio popularne w Polsce, zawiera wiele składników odżywczych, których brak w innych popularnych mięsach. Jednocześnie wołowina jest mniej tłusta chociażby od chętnie zjadanej wieprzowiny. Ponadto stek, chociaż ogólne zasady przygotowywania są podobne, to takie danie, które smakuje świetnie zarówno z wymyślnymi dodatkami, jak i solo.

Sekretem udanych steków picanha jest dobrej jakości mięso pochodzące z krów wypasanych na zielonych pastwiskach. Na uwagę szczególnie zasługują te z hodowli brazylijskich, ale nie tylko.  Żeby przygotować steki picanha z gnocchi i pieczarkami, należy posmarować mięso 1 łyżeczką oliwy wymieszanej z ziołami śródziemnomorskimi. Po wyciągnięciu wołowiny z lodówki warto odczekać pół godziny, zanim poddamy ją obróbce termicznej. Następnie gotujemy ziemniaki i odstawiamy je do ostygnięcia, by później rozgnieść je na purée i połączyć z jajkiem oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy w ten sposób ciasto. Następnie tworzymy z niego wałek i kroimy podobnie jak znane wszystkim polskie kopytka. Tak przygotowane gnocchi wrzucamy do osolonej wody i gotujemy 4 minuty.

Na mocno rozgrzaną grillową patelnię układamy steki, smażąc je po minucie z każdej strony. Następnie można je doprawić solą i pieprzem oraz podawać z gnocchi i bazylią. Wołowina nie wymaga długiego smażenia, natomiast warto również pamiętać o tym, by nie stosować do niej soli przed smażeniem. W ten sposób można spowodować, że mięso będzie twarde.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos