Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Dorada z warzywami w papilotach

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Ryby umyj i osusz. Na blacie ułóż 2 duże kawałki folii aluminiowej, na każdym połóż kawałek papieru do pieczenia. Na środku umieść ryby. Oprósz je solą.
    2. Marchewki i szalotki wymieszaj z passatą. Warzywa rozłóż na wierzchu ryb, skrop oliwą, na każdej umieść trochę koperku. Zawiń papier do pieczenia, formując pakieciki z rybami w środku. Dobrze zawiń brzegi.
    3. Pakiety z papieru do pieczenia zawiń w folię aluminiową, upewniając się, że nie ma w niej żadnych otworów, przez które mogłaby ulecieć para. Pakiety umieść na blasze do pieczenia i wstaw na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
    4. Risotto przygotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Różyczki brokuła gotuj przez 4 minuty pod przykryciem w kuchence mikrofalowej.
    5. Gotowe dorady odwiń z folii i papieru, udekoruj kawałkami cytryny i koperkiem. Podawaj z risotto z brokułami.

    Dorada jest rybą występującą najczęściej w Morzu Śródziemnym i od niedawna gości na polskich stołach częściej niż zwykle. Dzieje się tak dzięki korzystnemu stosunkowi ceny do jakości, ale i rozmiarów ryby, która może ważyć nawet kilka kilogramów.

    Jako ryba słonowodna dorada ma ogromną zawartość cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla układu nerwowego i naczyniowo-sercowego do prawidłowego funkcjonowania. Zapobiegają takim chorobom jak miażdżyca czy niektóre nowotwory, a także wspierają pamięć i zdolność kojarzenia. Warto zatem wprowadzić do swojej diety ryby w ogóle, doradę zaś w szczególności ze względu na jej delikatne, białe mięso.

    Bardzo łatwo można wykonać z niej proste danie na szybki obiad albo wytrawną kolację. Taką będzie dorada w papilotach. Umytą i osuszoną rybę układamy na blaszce. Marchewkę i cebulę mieszamy z passatą i rozkładamy na rybach, skrapiając oliwą i przyprawiając koperkiem. Pieczemy całość w temperaturze 200°C przez max. 25 minut. Ważne, aby rybę zamknąć szczelnie w folii aluminiowej, tak by para nie wydostawała się na zewnątrz. Dzięki temu mięso będzie delikatne i lekkostrawne. Następnie zgodnie z opisem przedstawionym na opakowaniu przygotowujemy risotto, które posłuży jako dodatek do ryby wraz z brokułami.

    Gotową rybę odwijamy z folii, dekorujemy cytryną i koperkiem. Na talerzu układamy w towarzystwie risotta i brokułów.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos