Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Chłodnik z cukinii z łososiem

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Cukinie i gruszkę umieść w garnku, zalej 750 ml wody i zagotuj. Następnie garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw do wystudzenia.
    2. Łososia natrzyj sokiem z cytryny, grubo mielonym pieprzem i solą. Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
    3. Do letniej jeszcze cukinii z gruszką dodaj jogurt, mascarpone, posiekane zioła i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko razem do uzyskania jednolitego koloru.

           4. Podawaj w temperaturze pokojowej, dekorując kawałkami łososia, oliwą z oliwek i pestkami uprażonymi na suchej patelni.

    4-6 porcji

    25 minut

    łatwe

    Kiedy nastaje czas upałów, mało kto ma ochotę po pierwsze spędzać w kuchni długie godziny na przygotowywaniu posiłków, a po drugie – spożywać potrawy w wersji na gorąco. W upalne dni możemy ratować się różnorodnymi deserami serwowanymi na zimno – lody, sorbety, mrożona kawa i koktajle to zaledwie kilka przykładów. Niezwykle przyjemnie jest delektować się nimi w kojącym cieniu drzew we własnym ogrodzie podczas popołudniowej przerwy od pracy i innych obowiązków domowych. Ale co z obiadem? I tutaj jest proste rozwiązanie – chłodnik!

    Jeśli uwielbiasz cukinię pod różną postacią, bez wątpienia przypadnie Ci do gustu przepis na chłodnik z cukinii z łososiem. Jak go zrobić? Szybko i prosto! Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia na większe kawałki cukinii oraz gruszki. Umieść je następnie w garnku i zalej wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką, pozostaw jeszcze na 5 minut, a później odstaw do wystudzenia.

    W tym czasie przygotuj łososia. Pamiętaj, że najprostsze rozwiązania są zazwyczaj najlepsze, zatem natrzyj go jedynie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę wstaw do piekarnika na 5 minut. Wyciągnij i odstaw do wystudzenia. Kiedy "wywar" z cukinii i gruszki będzie już chłodny, dodaj do niego serek mascarpone, jogurt, sok z cytryny i świeżo posiekane zioła (pietruszkę, bazylię i miętę). Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Po rozlaniu chłodnika na talerze lub do głębokich miseczek, udekoruj go kawałkami wystudzonego łososia. Dodatkowo możesz przyozdobić chłodnik uprażonymi pestkami dyni i oliwą z oliwek. Smacznego!

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów