Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Chłodnik z cukinii z łososiem

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinie i gruszkę umieść w garnku, zalej 750 ml wody i zagotuj. Następnie garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw do wystudzenia.
  2. Łososia natrzyj sokiem z cytryny, grubo mielonym pieprzem i solą. Wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.
  3. Do letniej jeszcze cukinii z gruszką dodaj jogurt, mascarpone, posiekane zioła i sok z cytryny. Zmiksuj wszystko razem do uzyskania jednolitego koloru.

       4. Podawaj w temperaturze pokojowej, dekorując kawałkami łososia, oliwą z oliwek i pestkami uprażonymi na suchej patelni.

4-6 porcji

25 minut

łatwe

Kiedy nastaje czas upałów, mało kto ma ochotę po pierwsze spędzać w kuchni długie godziny na przygotowywaniu posiłków, a po drugie – spożywać potrawy w wersji na gorąco. W upalne dni możemy ratować się różnorodnymi deserami serwowanymi na zimno – lody, sorbety, mrożona kawa i koktajle to zaledwie kilka przykładów. Niezwykle przyjemnie jest delektować się nimi w kojącym cieniu drzew we własnym ogrodzie podczas popołudniowej przerwy od pracy i innych obowiązków domowych. Ale co z obiadem? I tutaj jest proste rozwiązanie – chłodnik!

Jeśli uwielbiasz cukinię pod różną postacią, bez wątpienia przypadnie Ci do gustu przepis na chłodnik z cukinii z łososiem. Jak go zrobić? Szybko i prosto! Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia na większe kawałki cukinii oraz gruszki. Umieść je następnie w garnku i zalej wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką, pozostaw jeszcze na 5 minut, a później odstaw do wystudzenia.

W tym czasie przygotuj łososia. Pamiętaj, że najprostsze rozwiązania są zazwyczaj najlepsze, zatem natrzyj go jedynie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowaną rybę wstaw do piekarnika na 5 minut. Wyciągnij i odstaw do wystudzenia. Kiedy "wywar" z cukinii i gruszki będzie już chłodny, dodaj do niego serek mascarpone, jogurt, sok z cytryny i świeżo posiekane zioła (pietruszkę, bazylię i miętę). Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Po rozlaniu chłodnika na talerze lub do głębokich miseczek, udekoruj go kawałkami wystudzonego łososia. Dodatkowo możesz przyozdobić chłodnik uprażonymi pestkami dyni i oliwą z oliwek. Smacznego!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz