Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    PIECZONE UDA Z KURCZAKA W STYLU TANDOORI

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Mięso ponacinaj nożem i przełóż do miski. Dodaj jogurt, czosnek, imbir, paprykę, sól i kurkumę. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 min.
    2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i obsmaż na nim kurczaka, po 5 min z każdej strony, tak by był mocno zrumieniony. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw na 1 godz. do piekarnika rozgrzanego do 165°C.

    Uwielbiasz kurczaka, ale do Twojej kuchni powoli wkrada się nuda, bo wciąż przyrządzasz go w ten sam sposób? Na szczęście mięso z kurczaka jest wyjątkowo uniwersalne i wprost fantastycznie nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Jeśli więc masz ochotę na odrobinę urozmaicenia i orientalnych smaków, koniecznie wypróbuj wspaniały przepis na pieczone udka z kurczaka w stylu tandoori! Jak przygotować te pyszności?

    Zacznij od ponacinania nożem udek z kurczaka. Następnie przygotuj egzotyczną marynatę. W tym celu połącz ze sobą jogurt, sól himalajską, kurkumę, ostrą paprykę, wyrazisty imbir i aromatyczny czosnek. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso i odstaw do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie obsmaż udka na mocno rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym – z każdej strony po 5 minut. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez godzinę w temperaturze 165°C.

    Kiedy mięso będzie gotowe, możesz serwować je jako samodzielną przekąskę bądź jako danie obiadowe, np. z sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniaczkami. Niecodzienny, orientalny smak tak przyrządzonego kurczaka oczaruje Cię do tego stopnia, że na pewno jeszcze nie jeden raz sięgniesz po ten przepis. Obawiasz się, że marynata sprawi, iż mięso będzie zbyt pikantne? Nic z tych rzeczy! Łagodny, naturalny smak mięsa drobiowego doskonale koresponduje z przyprawami takimi jak imbir czy czosnek. Efekt końcowy będzie wyrazisty, ale niezbyt ostry.

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos