Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pulpety z Mammoli

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski włóż mięso, jajko, ser Pecorino, chleb, bułkę tartą, czosnek, paprykę i natkę pietruszki. Przypraw solą i wyrabiaj przez kilka minut jak ciasto, aż masa będzie jednolita. Odstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie uformuj z mięsa pulpety wielkości kurzego jajka. 
  2. Na dużej patelni, na oliwie, podsmaż cebulę. Dodaj zmiksowane pomidory, dopraw solą i pieprzem. W gotującym się sosie ułóż pulpety, patelnię przykryj pokrywką. Po 5 minutach przewróć pulpety na drugą stronę, gotuj w dalszym ciągu na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. 
  3. Podawaj z makaronem lub polentą.

Gotowanie wcale nie jest dla Ciebie przykrą koniecznością, ale prawdziwie fascynującym zajęciem i wyzwaniem, z którym wciąż chcesz mierzyć się na nowo? Dzięki odkrywaniu kulinarnych smaków świata można się bardzo wiele nauczyć i wcale nie trzeba w tym celu wciąż podróżować – choć oczywiście perspektywa ta wydaje się być kusząca. Lubisz mięso w sosie, ale brakuje Ci pomysłu na to, jak je przyrządzić, aby było niebanalnie i ciekawie? Wypróbuj zatem wyjątkowe pulpety z Mammoli!

Mammola to urokliwa miejscowość we Włoszech, położona w bajecznym regionie Kalabria (znajduje się ona na końcu włoskiego „buta”), zatem będzie to danie w prawdziwie włoskim stylu. Jakie składniki będą potrzebne do jego przygotowania? Bardzo proste i podstawowe, bowiem kuchnia włoska słynie właśnie z prostoty – jej sekret tkwi nie w wykwintności dań, ale w umiejętnym łączeniu produktów.

Do przygotowania niepowtarzalnych pulpetów w sosie pomidorowym potrzebne Ci będą takie składniki jak: mięso mielone, jajko, ser, chleb, bułka tarta, pomidory i przyprawy w odpowiednich proporcjach (sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, pietruszka, cebula). W pierwszej kolejności przygotuj mięso. Wymieszaj je dokładnie z odrobiną startego sera, jajkiem, namoczonym chlebem, bułką tartą, czosnkiem, papryką i pietruszką. Następnie przygotuj sos. Zmiksuj pomidory, podsmaż cebulkę na oliwie, dopraw do smaku pieprzem i solą. Do gotującego się sosu dodaj wcześniej uformowane pulpeciki i gotuj przez kilka minut na jednej stronie, następnie przełóż mięso na drugą stronę i ponownie gotuj w sosie (pod przykryciem) przez kolejne kilka minut. Gotowe danie możesz serwować samodzielnie lub np. z makaronem. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz