Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pulpety z Mammoli

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski włóż mięso, jajko, ser Pecorino, chleb, bułkę tartą, czosnek, paprykę i natkę pietruszki. Przypraw solą i wyrabiaj przez kilka minut jak ciasto, aż masa będzie jednolita. Odstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie uformuj z mięsa pulpety wielkości kurzego jajka. 
  2. Na dużej patelni, na oliwie, podsmaż cebulę. Dodaj zmiksowane pomidory, dopraw solą i pieprzem. W gotującym się sosie ułóż pulpety, patelnię przykryj pokrywką. Po 5 minutach przewróć pulpety na drugą stronę, gotuj w dalszym ciągu na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. 
  3. Podawaj z makaronem lub polentą.

Gotowanie wcale nie jest dla Ciebie przykrą koniecznością, ale prawdziwie fascynującym zajęciem i wyzwaniem, z którym wciąż chcesz mierzyć się na nowo? Dzięki odkrywaniu kulinarnych smaków świata można się bardzo wiele nauczyć i wcale nie trzeba w tym celu wciąż podróżować – choć oczywiście perspektywa ta wydaje się być kusząca. Lubisz mięso w sosie, ale brakuje Ci pomysłu na to, jak je przyrządzić, aby było niebanalnie i ciekawie? Wypróbuj zatem wyjątkowe pulpety z Mammoli!

Mammola to urokliwa miejscowość we Włoszech, położona w bajecznym regionie Kalabria (znajduje się ona na końcu włoskiego „buta”), zatem będzie to danie w prawdziwie włoskim stylu. Jakie składniki będą potrzebne do jego przygotowania? Bardzo proste i podstawowe, bowiem kuchnia włoska słynie właśnie z prostoty – jej sekret tkwi nie w wykwintności dań, ale w umiejętnym łączeniu produktów.

Do przygotowania niepowtarzalnych pulpetów w sosie pomidorowym potrzebne Ci będą takie składniki jak: mięso mielone, jajko, ser, chleb, bułka tarta, pomidory i przyprawy w odpowiednich proporcjach (sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, pietruszka, cebula). W pierwszej kolejności przygotuj mięso. Wymieszaj je dokładnie z odrobiną startego sera, jajkiem, namoczonym chlebem, bułką tartą, czosnkiem, papryką i pietruszką. Następnie przygotuj sos. Zmiksuj pomidory, podsmaż cebulkę na oliwie, dopraw do smaku pieprzem i solą. Do gotującego się sosu dodaj wcześniej uformowane pulpeciki i gotuj przez kilka minut na jednej stronie, następnie przełóż mięso na drugą stronę i ponownie gotuj w sosie (pod przykryciem) przez kolejne kilka minut. Gotowe danie możesz serwować samodzielnie lub np. z makaronem. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz