Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pomidory faszerowane po grecku

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory umyj i ostrym nożem zetnij wierzchołki. Ze środka ostrożnie usuń pestki i miąższ, miąższ zachowaj. Umieść pomidory w żaroodpornym naczyniu, tak by każdy miał wystarczającą ilość miejsca. Oprósz je cukrem.
  2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej do miękkości cebulę oraz czosnek. Dodaj ryż i smaż mieszając przez 2-3 min. Następnie dodaj wcześniej wycięty z pomidorów miąższ oraz 6 łyżek ajvaru. Zagotuj i duś pod przykryciem przez 7 minut. Zdejmij z ognia i wymieszaj z pietruszką, miętą, migdałami i rodzynkami. Dopraw solą oraz chilli. Gotowym nadzieniem wypełnij pomidory.
  3. Pozostałą oliwę wymieszaj ze 100 ml wody i 2 łyżkami ajvaru, powstałą mieszaniną polej pomidory. Danie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 30 min, po czym zdejmij folię i posyp pomidory tartym Parmezanem. Zapiekaj jeszcze 20 minut.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz