Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

ZUPA GULASZOWA Z WOLOWINY

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. W dużym garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim cebulę. Dodaj słodką i ostrą mieloną paprykę, zmniejsz ogień i smaż chwilę mieszając, żeby nie przypalić. Po ok. 3 minutach dodaj czosnek, sól, pieprz, kmin rzymski, liście laurowe, pomidory z puszki i ajvar. 
  2. Do tak przygotowanej bazy smakowej dodaj mięso i podlej je letnią wodą, tak żeby przykryła mięso pięciocentymetrową warstwą. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut. 
  3. Po tym czasie dolej wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej zupy. Dodaj paprykę i gotuj pod przykryciem jeszcze 10 minut. 
  4. Na koniec dodaj natkę pietruszki. Podawaj z chlebem i jogurtem naturalnym. Najlepiej smakuje po ponownym podgrzaniu.

Jeśli uwielbiasz mięso w niemal każdej postaci, z całą pewnością bardzo dobrze znaną Ci potrawą jest gulasz. Myślisz, że – choć pyszny – tak naprawdę nie ma w tym daniu nic szczególnie interesującego? Po prostu mięso w sosie, pokrojone na kawałki? Nie daj się zwieść! Gulasz gulaszowi nierówny, a ten zdecydowanie najsmaczniejszy i najbardziej wyrazisty pochodzi z Węgier, gdzie stanowi danie narodowe. Równie popularną, tradycyjną potrawą węgierską jest zupa gulaszowa. Chcesz przygotować ją zgodnie z dawną recepturą? Nie ma sprawy!

Tradycyjnie zupę tę przygotowywali pasterze na świeżym powietrzu, w kociołku nad ogniem. Ale oczywiście w domowych warunkach wyjdzie równie pyszna, jeśli tylko zadbasz o odpowiedni dobór składników. Po pierwsze zaopatrz się w duży garnek. Do przygotowania zupy gulaszowej potrzebne będzie dobrej jakości mięso wołowe. Podsmaż posiekaną cebulkę na odrobinie smalcu. Następnie dodaj do niej ostrą oraz słodką paprykę. Po kilku minutach dodaj liście laurowe, aromatyczny kmin rzymski, pieprz, sól i wyrazisty czosnek. Kolejne składniki, których nie może zabraknąć to pomidory z puszki oraz ajvar, czyli lekko pikantna pasta z warzyw (przede wszystkim z papryki, czosnku, bakłażanów i przypraw, takich jak chili).

Po kilku minutach gotowania składników dodaj do nich mięso i podlej odrobiną letniej wody. Gotuj pod przykryciem przez około 45 minut. Po tym czasie ponownie dolej trochę wody, aby potrawa przybrała postać gęstej zupy (uważaj, aby nie rozcieńczyć jej za bardzo). Następnie dodaj jeszcze dwie pokrojone w kostkę papryki szpiczaste i na sam koniec (tuż przed zdjęciem z ognia) posiekaną natkę pietruszki. Zupę gulaszową serwuj z chlebem. Smacznego!

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz