Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Mule w białym winie

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. W płytkim rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek, pora, Piri Piri, estragon i kurkumę, dopraw solą i smaż, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. 
  2. Wlej wino i zagotuj, a następnie dodaj pomidory i sos Sofrito. Gotuj 15 min, po czym dodaj małże. Garnek przykryj i gotuj, aż muszle się otworzą, w miedzyczasie mieszając kilka razy. 
  3. Usuń muszle, które się nie otworzyły. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

4 porcje 

Gotowanie od zawsze było Twoją prawdziwą pasją, ale teraz już nie cieszy Cię tak bardzo jak dawniej? Do Twojej kuchni wkradła się rutyna, wciąż przyrządzasz te same dania – smaczne, spektakularne, stanowiące prawdziwe mistrzostwo kulinarne – ale jednak wciąż te same? Oznacza to, że szybko potrzebujesz odmiany. Jeśli kuchnia polska nie stanowi dla Ciebie już żadnej tajemnicy i wyzwania, otwórz się na kuchnie świata, oferujące moc niezwykłych potraw, które dosłownie wstrząsną Twoimi kubkami smakowymi! Na początek mule w białym winie. Zaczynamy!

Czym są mule? Mule to pyszne i zdrowe owoce morza – rodzaj małży, należący do tej samej grupy co m.in. przegrzebki czy ostrygi. Ich mięso jest niezwykle delikatne, białe, o lekko słodkawym smaku. Większość przepisów nakazuje przyrządzanie muli w muszlach. Sekret ich doskonałego smaku tkwi w czasie obróbki termicznej – gotowanie powinno być bardzo krótkie, bo w przeciwnym wypadku mule zrobią się twarde i gumowate. Przygotowywanie muli w muszlach ma też aspekt praktyczny. Do zjedzenia nadają się tylko te, których muszle się otworzą – pozostałe należy wyrzucić, ponieważ nie nadają się do spożycia.

Jak przyrządzić mule w białym winie? Pokrój aromatyczny czosnek, wyrazistą cebulkę, pora oraz pikantną papryczkę Piri Piri. Wrzuć warzywa na rozgrzaną patelnię, dodaj do nich szczyptę kurkumy, estragonu i soli. Podsmażaj na oliwie z oliwek, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj 100 ml białego wina i zagotuj. Jeszcze tylko pokrojone pomidory oraz sos Sofrito – ponownie zagotuj i na koniec dodaj mule. Trzymaj danie na ogniu tylko do czasu, aż muszle się otworzą. Nieotwarte muszle wyjmij i wyrzuć. Potrawę możesz serwować np. posypaną świeżą natką pietruszki. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz