Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Labraks w stylu śródziemnomorskim

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Ryby umyj, osusz i oprósz solą. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. 
    2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj sos Ferrer i wymieszaj. 
    3. Połową mieszaniny wyłóż dno dużego naczynia żaroodpornego, ułóż na niej ryby i pokryj je resztą sosu. 
    4. Na około ułóż ziemniaki, całość skrop oliwą. Piecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Przed podaniem oprósz pieprzem i posyp natką pietruszki.

    Makrela, dorsz, jesiotr czy karp – to ryby w Polsce doskonale znane, lubiane i często przyrządzane na rozmaite sposoby, dlatego też w pewnym momencie… mogą się znudzić! Uwielbiasz ryby, ale masz ochotę na jakąś odmianę? Może wobec tego labraks w stylu śródziemnomorskim? Przygotowanie tej wyjątkowo smacznej ryby jest bardzo proste i szybkie, a efekt końcowy – zniewalający!

    Labraks to ryba, która w Polsce nie jest szczególnie dobrze znana. Niektórzy nawet o niej nie słyszeli, a szkoda, bowiem cechuje się doprawdy smacznym mięsem. Jest ono chude, białe i bardzo delikatne, lekko słodkawe. Rybę tę można z powodzeniem gotować, piec i smażyć, natomiast raczej odradzane jest jej grillowanie czy wędzenie, ponieważ może się zrobić zbyt sucha. Jak zostało wspomniane, labraks ma wyjątkowo delikatne, łagodne w smaku mięso, dlatego najlepsi kucharze nie polecają intensywnego przyprawiania, bo wówczas łatwo „zgubić” smak.

    Do przygotowania labraksa w stylu śródziemnomorskim potrzebujesz kilku prostych składników. Najpierw umyj i osusz filety. Oprósz je delikatnie solą. Podsmaż na oliwie z oliwek aromatyczny czosnek i wyrazistą cebulkę, a następnie dodaj do nich odrobinę sosu Sofrito (sos ze smażonych pomidorów z kawałkami warzyw). Połowę gotowego sosu wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, ułóż na nim ryby i wylej resztę sosu. Ugotowane wcześniej ziemniaki wyłóż wokół ryby. Piecz potrawę w piekarniku przez około 10-15 minut, i gotowe! Tak przygotowane danie podawaj posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego!

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos