Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tagliatelle z Burratą, pieczonymi pomidorkami i pesto

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Pomidorki poprzekrawaj na pół i rozłóż gniazdami nasiennymi do góry na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Skrop je oliwą, dopraw solą i odrobiną cukru, po czym wstaw na 1,5 godz. do piekarnika rozgrzanego do 120°C. 
    2. Półpłynny środek sera Burrata zmiksuj z pesto. Dodaj resztę sera pokrojonego w paski i wymieszaj.
    3. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z sosem oraz pomidorkami. Aby danie było bardziej kremowe, można dodać 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron. Podawaj z listkami świeżej bazylii.

    Obecnie dostęp do produktów spożywczych jest tak łatwy, że bez większego problemu można dostać w polskich sklepach składniki do przygotowania nawet najbardziej egzotycznych dań niemal wszystkich kuchni świata. Szczególnie zaś popularna jest kuchnia włoska, która już od dłuższego czasu podbija serca Polaków. Dzieje się tak nie bez powodu, i mowa tutaj nie tylko o klasycznym spaghetti czy lasagne. Masz ochotę na niecodzienne danie kuchni włoskiej? Wypróbuj wobec tego prosty przepis na tagliatelle z serem burrata, pieczonymi pomidorkami i pesto. Czego potrzebujesz?

    Po pierwsze tagliatelle, czyli charakterystycznego makaronu włoskiego, który ma kształt długich, płaskich wstążek. Zazwyczaj ich szerokość sięga około 1 cm. Kolejnym ważnym składnikiem jest burrata – włoski ser „spokrewniony” z popularną mozzarellą. Cechuje się on półpłynnym, kremowym wnętrzem. Ponadto musisz zaopatrzyć się w pomidorki koktajlowe, zielone pesto i świeżą bazylię.

    W pierwszej kolejności umyj i przekrój pomidorki na pół. Ułóż je na blasze, skrop oliwą z oliwek, przypraw szczyptą cukru i soli, zapiekaj w piekarniku przez 1,5 godziny. W tym czasie wybierz płynny środek burraty i zmiksuj na gładko z pesto. Pozostały ser pokrój w drobne paski i dodaj do masy. Ugotuj makaron, wymieszaj z sosem serowym oraz upieczonymi pomidorkami. Wierzch potrawy udekoruj kilkoma listkami świeżej bazylii. Smacznego! 

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów