Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Lazania z sosem bolońskim

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. W garnku rozgrzej 100 ml oliwy i podsmaż na niej czosnek, cebulę, seler i marchewkę. Do delikatnie zrumienionych warzyw dodaj mięso. Smaż przez chwilę, aż przestanie być różowe, po czym dodaj wino. Duś, aż alkohol odparuje. Następnie wlej passatę, dodaj bazylię, sól i pieprz do smaku. Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godz., w trakcie dodając wodę (około 1 szklanki), gdy sos zbyt mocno zgęstnieje.
    2. Duże i płaskie naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Na jego dno wlej warstwę beszamelu i ułóż na nim warstwę makaronu oraz warstwę sosu mięsnego. Polej sosem beszamelowym, po czym powtórz całą procedurę, aż do wyczerpania składników.
    3. Ostatnią warstwę makaronu pokryj równomiernie sosem beszamelowym, posyp Parmezanem oraz pozostałymi kawałkami masła i polej oliwą. Wstaw na 25-30 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Podawaj 15 min po wyjęciu z piekarnika.

    Lasagne, czyli lazania, to wyjątkowo popularne danie kuchni włoskiej. Od dłuższego czasu chodzi za Tobą ochota na skosztowanie tej pysznej potrawy? Wciąż odwlekasz jej przygotowanie, bo obawiasz się, że nie poradzisz sobie ze stworzeniem czegoś tak spektakularnego? Twoje obawy nie mają żadnych podstaw – lasagne można przygotować stosunkowo szybko (nie licząc czasu gotowania sosu) i co najważniejsze, nie jest to wcale trudne zadanie! Czego potrzebujesz?

    Tradycyjna lazania musi zawierać w sobie kilka podstawowych składników, takich jak oczywiście specjalny makaron w formie charakterystycznych, prostokątnych płatów, passata pomidorowa, sos beszamelowy, parmezan, aromatyczne zioła i warzywa – czosnek, cebula, świeża bazylia, seler naciowy, marchew. Wyjątkowego smaku i aromatu nada potrawie kieliszek czerwonego wina wytrawnego.

    Jak zostało nadmienione, całe danie przygotujesz stosunkowo szybko i bezproblemowo. Rozgrzej oliwę w garnku i podsmaż na niej cebulkę, seler, marchewkę oraz czosnek. Następnie dodaj do nich mięso i wino. Podduś, aby alkohol odparowaj, wlej passatę, dodaj pozostałe przyprawy. Tak przygotowany sos pozostaw na małym ogniu na 1,5 godziny, mieszaj od czasu do czasu i podlej delikatnie wodą, jeśli za mocno zgęstnieje.

    Kiedy sos będzie gotowy, przygotuj duże naczynie żaroodporne. Wysmaruj je masłem, wlej warstwę sosu beszamelowego, połóż makaron, warstwę sosu z mięsem – ponownie wyłóż sos beszamelowy i powtarzaj w tej kolejności do wyczerpania składników. Wierzch posyp startym parmezanem. Teraz już tylko około pół godziny w piekarniku i gotowe!

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów