Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W małym rondelku rozgrzej masło, dodaj śmietankę i ser Taleggio i Gorgonzola. Gotuj, aż się rozpuszczą, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem. Posyp Parmezanem. Makaron zapiekaj 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Makaron to podstawa bardzo wielu dań. Jest on niezwykle popularny w różnych kuchniach świata. Jeśli uwielbiasz makaron pod różnymi postaciami i wciąż poszukujesz niebanalnych przepisów na potrawy, w których gra pierwsze skrzypce, a do tego śmiało możesz nazwać się miłośnikiem serów, z pewnością urzeknie Cię przepis na makaron penne z trzema serami.
Taleggio, Gorgonzola, Parmigiano Reggiano – nic Ci nie mówią te nazwy? Są to wyjątkowe gatunki serów. Taleggio to ser pleśniowy, półmiękki, o delikatnym, maślanym smaku. Jest zaliczany do serów dojrzałych, a jego ojczyzną są Włochy. Podobnie Parmigiano Reggiano, czyli popularny parmezan, pochodzi z Włoch, a dokładniej z regionu Emilia-Romana. Jest on serem twardym, typu podpuszczkowego, który leżakuje w solance. Stanowi źródło licznych witamin i minerałów. Gorgonzola, podobnie jak pozostałe gatunki sera, także jest serem włoskim. To charakterystyczny ser pleśniowy niebieski, miękki, dojrzewający.
Przygotowanie pysznej potrawy z makaronem i wymienionymi gatunkami serów jest bardzo proste. Ugotuj makaron al dente. Sery Taleggio i Gorgonzola rozpuść w garnuszku wraz z dodatkiem masła i śmietanki. Dopraw do smaku aromatyczną gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Następnie wymieszaj tak powstały sos z makaronem, posyp startym parmezanem i zapiekaj w piekarniku przez 15 minut. Smacznego!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5