Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Korzenna biała kiełbasa w piwie

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Kiełbasy zwiń na kształt ślimaka i ułóż w naczyniu do zapiekania. Oprósz mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, na wierzchu ułóż liście laurowe. 
  2. Skrop oliwą, podlej piwem, dodaj ziele angielskie i goździki oraz pokrojoną w ósemki cebulę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz ok. 30 minut, aż mięso ładnie się zarumieni. 
  3. Podawaj z puree ziemniaczanym lub z pieczonymi ziemniakami.

 

Uwielbiasz białą kiełbasę, ale nie masz pomysłu na to, jak ją przygotować, aby była inna niż zawsze? Jeśli nie masz ochoty po raz kolejny grillować jej lub gotować i podawać z tradycyjnym żurkiem, z całą pewnością spodoba Ci się przepis na kiełbasę korzenną w piwie. To niezwykle aromatyczna i prosta w przygotowaniu potrawa, która skradnie serca wszystkich Twoich gości i domowników! Sprawdzi się doskonale zarówno jako danie na obiad lub kolacja na ciepło.

Biała kiełbasa, jak już zostało nadmienione, najczęściej gości na polskich stołach w duecie z żurkiem. Można ją jednak nie tylko gotować, ale smażyć, grillować i piec. Biała kiełbasa znana i ceniona jest od bardzo dawna. W XVII wieku cieszyła się dużą popularnością szczególnie w Wielkopolsce.  Przepis na jej przygotowanie można znaleźć w książce kucharskiej pochodzącej z początku XX wieku. Teraz już na szczęście nie musisz samodzielnie jej robić – możesz bez trudu kupić surową białą kiełbasę w sklepie i to ona będzie podstawą Twojego dania. Jak je przygotować?

Przygotowanie korzennej kiełbasy w piwie jest niebywale proste i nie zajmie Ci dużo czasu. Wystarczy, że zwiniesz każdą kiełbaskę w „ślimaka” i ułożysz w naczyniu żaroodpornym. Oprósz ją odrobiną aromatycznej gałki muszkatołowej i pieprzu oraz rzuć na nią kilka liści laurowych. Następnie musisz delikatnie skropić ją oliwą i podlać piwem. Nie zapomnij o dodaniu wyrazistej cebulki, goździków oraz ziela angielskiego. Każdy ze składników ma swój udział i nada potrawie niepowtarzalnego smaku. Tak przygotowaną kiełbasę musisz piec w piekarniku. Możesz ją serwować jako samodzielne danie lub np. z pieczonymi ziemniaczkami.  

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz