Korzenna biała kiełbasa w piwie - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Korzenna biała kiełbasa w piwie

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Kiełbasy zwiń na kształt ślimaka i ułóż w naczyniu do zapiekania. Oprósz mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, na wierzchu ułóż liście laurowe. 
  2. Skrop oliwą, podlej piwem, dodaj ziele angielskie i goździki oraz pokrojoną w ósemki cebulę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz ok. 30 minut, aż mięso ładnie się zarumieni. 
  3. Podawaj z puree ziemniaczanym lub z pieczonymi ziemniakami.

 

Uwielbiasz białą kiełbasę, ale nie masz pomysłu na to, jak ją przygotować, aby była inna niż zawsze? Jeśli nie masz ochoty po raz kolejny grillować jej lub gotować i podawać z tradycyjnym żurkiem, z całą pewnością spodoba Ci się przepis na kiełbasę korzenną w piwie. To niezwykle aromatyczna i prosta w przygotowaniu potrawa, która skradnie serca wszystkich Twoich gości i domowników! Sprawdzi się doskonale zarówno jako danie na obiad lub kolacja na ciepło.

Biała kiełbasa, jak już zostało nadmienione, najczęściej gości na polskich stołach w duecie z żurkiem. Można ją jednak nie tylko gotować, ale smażyć, grillować i piec. Biała kiełbasa znana i ceniona jest od bardzo dawna. W XVII wieku cieszyła się dużą popularnością szczególnie w Wielkopolsce.  Przepis na jej przygotowanie można znaleźć w książce kucharskiej pochodzącej z początku XX wieku. Teraz już na szczęście nie musisz samodzielnie jej robić – możesz bez trudu kupić surową białą kiełbasę w sklepie i to ona będzie podstawą Twojego dania. Jak je przygotować?

Przygotowanie korzennej kiełbasy w piwie jest niebywale proste i nie zajmie Ci dużo czasu. Wystarczy, że zwiniesz każdą kiełbaskę w „ślimaka” i ułożysz w naczyniu żaroodpornym. Oprósz ją odrobiną aromatycznej gałki muszkatołowej i pieprzu oraz rzuć na nią kilka liści laurowych. Następnie musisz delikatnie skropić ją oliwą i podlać piwem. Nie zapomnij o dodaniu wyrazistej cebulki, goździków oraz ziela angielskiego. Każdy ze składników ma swój udział i nada potrawie niepowtarzalnego smaku. Tak przygotowaną kiełbasę musisz piec w piekarniku. Możesz ją serwować jako samodzielne danie lub np. z pieczonymi ziemniaczkami.  

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów