Pieczona szynka z sosem chrzanowym - Przepis - Biedronka.pl
Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pieczona szynka z sosem chrzanowym

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Do foliowego woreczka wlej olej i ocet, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i goździki, a także cebulę i czosnek, wymieszaj. 
  2. Do woreczka z marynatą włóż szynkę, zostaw na noc w zimnym miejscu. Następnie mięso obłóż plastrami szynki, umieść je w brytfannie, podlej 125 ml ciepłej wody i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. 
  3. Piecz ok. 2,5 godziny, przez pierwszą godzinę pod przykryciem. Co jakiś czas polewaj powstałym podczas pieczenia sosem. Pod koniec pieczenia można włączyć górną grzałkę piekarnika (200°C). W międzyczasie śmietanę ubij na pianę i wymieszaj z chrzanem. Dopraw do smaku. Szynkę podawaj na zimno z sosem chrzanowym.

Uwielbiasz mięsne potrawy i zawsze chętnie próbujesz nowości? Z całą pewnością więc pieczona szynka z sosem chrzanowym przypadnie Ci do gustu! Samodzielnie przygotowane wędliny są znacznie zdrowsze i smaczniejsze niż te, które możesz kupić w sklepie. Wystarczy trochę mięsa i kilka prostych składników, aby stworzyć wyjątkowo aromatyczną szynkę, która świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapek.

Wszelkiego rodzaju wędliny „lubią” ostre dodatki. Dlatego też sos chrzanowy, stworzony na bazie chrzanu i śmietanki, to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Co będzie Ci potrzebne do przygotowania samego mięsa? Kawałek szynki wieprzowej, pachnący tymianek, wyrazisty czosnek i cebula, goździki, liście laurowe i angielskie ziele. Dokładnie pokrojone składniki na marynatę wrzuć do foliowego worka i wymieszaj z odrobiną oleju oraz octu. Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso. Najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc, bo wówczas wszystkie składniki przenikną do szynki.

Po wyjęciu szynki z marynaty, obłóż ją plastrami szynki szwarcwaldzkiej i umieść w piekarniku. Jeśli nie chcesz, aby mięso zbytnio się spiekło, co jakiś czas musisz polewać je wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Ważne jest to, aby początkowo piec szynkę pod przykryciem, później już bez niego, dzięki czemu ładnie się zarumieni z wierzchu. Sos chrzanowy przygotuj na chwilę przed podaniem szynki. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów