Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Grillowany stek z tuńczyka

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Wymieszaj w misce 2 łyżki oliwy z oliwek, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. 
  2. W marynacie umieść steki z tuńczyka i odstaw je na godzinę do lodówki. 
  3. Smaż na rozgrzanej patelni grillowej po 1,5 min z każdej strony. O
  4. bsmażone steki wstaw na 2 min do piekarnika rozgrzanego do 160°C.

Ze względu na uwarunkowania geograficzne i kulturowe, ryby morskie przez wiele wieków pojawiały się w naszym jadłospisie jedynie sporadycznie. W ostatnich latach na szczęście się to zmienia, bo z rybami w naszej diecie jest nie tylko o wiele smaczniej, ale przede wszystkim zdrowiej! Swego rodzaju ambasadorem morskich ryb jest na polskich talerzach tuńczyk. Wędzony, pieczony, grillowany – pod każdą postacią stanowi ucztę dla podniebienia!

Tuńczyk, ze względu na zawartość dużej ilości wysokiej jakości białka, często gości szczególnie na talerzach osób, które regularnie ćwiczą na siłowni. Białko jest bowiem podstawowym budulcem dla mięśni – a tuńczyk zawiera go aż 23 g na 100 g produktu! Licznie obecne w mięsie tuńczyka kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają ryzyko chorób krążenia i zbawiennie wpływają na pracę serca. Ta smaczna ryba stanowi też świetne źródło potasu. Zdrowotne korzyści ze spożywania są więc nie do przecenienia.

Nie zawsze to, co zdrowe, jest pyszne – ale w przypadku tuńczyka te dwie cechy idą ze sobą w parze. Można przyrządzać go na wiele sposobów, ale szczególnie dobrze smakuje grillowany stek z tuńczyka. Wbrew pozorom nie jest to opcja jedynie na wiosnę i lato. Wystarczy dobra patelnia grillowa, by smakiem grillowanego tuńczyka cieszyć się przez cały rok. Jak go przyrządzić?

To dziecinnie proste! Zaserwuj stekom z tuńczyka co najmniej godzinną kąpiel w prostej marynacie: oliwa z oliwek, czosnek, sól i pieprz. Następnie rozgrzej patelnię grillową i obsmaż steki z obu stron po 1,5 minuty, po czym na 2 minuty wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Tak oto stek z tuńczyka gotowy jest do spożycia! Podany ze świeżą surówką z kapusty pekińskiej i pomidorków koktajlowych będzie smakował naprawdę wyjątkowo!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz