Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pieczona cielęcina

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso natrzyj solą i pieprzem, po czym obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Cebulę posiekaj i podsmaż. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem i dodaj zioła. Następnie w naczyniu umieść obsmażone mięso. 
  2. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 70-80°C. Piecz 1,5 godz., w razie potrzeby podlewając bulionem. Upieczone mięso odstaw, by odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos wymieszaj z resztą bulionu, śmietaną i winem. Zagotuj.

Masz już dość codziennych obiadów z kurczakiem czy poczciwym kotletem schabowym w roli głównej? Każdemu z nas raz na jakiś czas przyda się mała odmiana, a niecodzienne danie z całą pewnością wprawi w doskonały humor Ciebie i Twoich bliskich. Jeśli chcesz na najbliższy obiad stworzyć coś wyjątkowego i jednocześnie prostego w przygotowaniu, sięgnij po sprawdzony przepis na… pieczoną cielęcinę!

Czy wiesz, że najlepszej jakości cielęcina to ta, która pochodzi od zwierząt 4-8 tygodniowych? Jest ona niezwykle delikatna i niemalże pozbawiona tłuszczu. Z racji tego, że jest niskokaloryczna, wprost doskonale sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Cielęcina jest bardzo ceniona zarówno za swój wspaniały smak, jak i za wartości odżywcze. Stanowi ona doskonałe źródło łatwo przyswajalnego żelaza i pełnowartościowego białka, a ponadto jest bogata w witaminy z grupy B (przede wszystkim w kobalaminę i ryboflawinę).

Jak przygotować pieczoną cielęcinę? Jest to zadanie bajecznie proste i szybkie, dlatego świetnie sobie z nim poradzisz nawet wtedy, gdy nie jesteś mistrzem kuchni. Wystarczy, że natrzesz mięso mieszanką ziół, podsmażysz, a następnie przełożysz do naczynia żaroodpornego i podlejesz bulionem. Istotne jest to, aby piec cielęcinę w niskiej temperaturze. Przysłowiową wisienką na torcie jest sos do cielęciny, który równie łatwo przygotujesz mieszając powstały podczas pieczenia sos z pozostałym bulionem, białym winem i śmietaną.

Jakie są idealne przyprawy do cielęciny? Zestawienie szałwii i rozmarynu to absolutne mistrzostwo, ale koniecznie wypróbuj też takie dodatki jak np. estragon, lubczyk, majeranek, kolendra czy bazylia. Łącz różne składniki i odkrywaj nowe smaki, a domowy obiad nigdy już nie będzie nudnym obowiązkiem, ale prawdziwym rytuałem!  

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz