Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę przygotuj do pieczenia: odetnij szyję i skrzydełka, usuń nadmiar tłuszczu przy udach. Do środka włóż pomarańcze wymieszane z cukrem i olejem sezamowym, liście laurowe, ząbki czosnku i imbir. Zepnij wykałaczką. Z wierzchu natrzyj solą i sosem sojowym. Odstaw na 20 min, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165°C. Piecz 1,5 godz., po czym zwiększ temperaturę do 195°C i piecz jeszcze 4 minuty, by skórka zrobiła się chrupiąca.
- Z upieczonej kaczki usuń kości, a mięso pokrój na mniejsze kawałki. Podawaj z ryżem jaśminowym, ogórkiem i porem, ostrym sosem chili i sezamem uprażonym na suchej patelni.
Każdy prawdziwy szef kuchni ma w swojej prywatnej książce kucharskiej przepis na kaczkę. Jest to danie, które można serwować zarówno na co dzień, jak i podczas ważnych imprez rodzinnych czy spotkań z przyjaciółmi. Pieczona kaczka można być podawana na różne sposoby – tym razem polecamy przepis na chrupiącą kaczkę z ostrym sosem chili i wyjątkowymi dodatkami. Aby podkreślić jej delikatny smak, warto wypełnić ją nadzieniem składającym się z soczystych pomarańczy, cukru, oleju sezamowego, czosnku, imbiru i liści laurowych. Podczas pieczenia kaczka przejdzie niezwykłym aromatem, który zwabi do kuchni wszystkich domowników. A to jeszcze nie wszystko! W naszym przepisie na kaczkę pieczoną dużą rolę odgrywają dodatki, z którymi podamy gotowe danie – są to ryż jaśminowy, ogórek, por, ostry sos chili i uprażony sezam. Warto wypróbować tych dość nietypowych składników i zobaczyć, jak wspaniale komponują się z drobiem. Kto powiedział, że kaczka pieczona najlepiej smakuje z jabłkami? Wypróbuj nasz przepis i odkryj nowe smaki!
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5