Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Maki Sushi z łososiem, surimi i mango

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Ryż dokładnie wypłucz na sitku, odsącz i przełóż do miski. Zalej zimną wodą i odstaw na 30 min. Odcedź, przełóż do garnka i zalej świeżą wodą w proporcjach: 1,25 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 10-15 min. Po ugotowaniu odstaw, nie zdejmując pokrywki, żeby ryż uparował się pod przykryciem. 
    2. Wymieszaj ocet ryżowy z cukrem i dużą szczyptą soli. Lekko przestudzony ryż przełóż do szerokiej ceramicznej miski, dodaj zalewę octową i bardzo delikatnie wymieszaj dłonią lub drewnianą łyżką, aż ryż będzie się kleił.
    3. Na desce ułóż pojedynczy płat alg nori. Nabierz dłonią trochę ciepłego ryżu i lekko ugniatając go uformuj wałek, ułóż go na nori i spłaszcz, żeby zajmował 2/3 jego powierzchni. Na środku ryżu, równolegle do jego dłuższego boku, ułóż paski ryby, kilka szczypiorków oraz kawałki awokado i ogórka. Możesz posmarować je wasabi lub dodać imbir. Zwiń rolkę sushi, odstaw ją na kilka minut, a następnie ostrym nożem pokrój na kawałki. W podobny sposób zwiń rolki z kawałkami mango i ogórka oraz ogórka i surimi. Część z nich można przygotować bez alg nori – gotowe kawałki wówczas obtocz w ziarnach sezamu. Podawaj z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów