Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Babka ziemniaczana przekładana mielonym mięsem z surówką z kiszonej kapusty

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę do uzyskania rumianego koloru, przez 2-3 min. Następnie dodaj utarty czosnek oraz majeranek, smaż dodatkowo 1 min. Dopraw solą i pieprzem, odstaw cebulę, aby przestygła.
    2. Mięso mielone wymieszaj z 1 jajkiem, połową bułki tartej, natką pietruszki oraz suszonymi śliwkami, dopraw solą i pieprzem. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, mąkę, 
3 jajka oraz podsmażone składniki z patelni. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę keksówki wysmaruj masłem, obsyp pozostałą bułką tartą. Na spód wylej połowę masy ziemniaczanej, przełóż warstwą mielonego mięsa, przykryj drugą warstwą masy ziemniaczanej. Na wierzch babki ułóż półplasterki boczku. Zapiekaj około 50 min, aż góra będzie rumiana, a środek ścięty. Przed podaniem delikatnie wystudź, łatwiej będzie się kroić.
    3. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, marchew startą na tarce o grubych oczkach oraz natkę pietruszki. Skrop olejem, dopraw cukrem i pieprzem. Wymieszaj, ewentualnie dodaj odrobinę soli. Babkę podawaj z surówką z kiszonej kapusty. Świetnie smakuje następnego dnia odsmażana na patelni.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów