Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Zupa Tom Kha Kai

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Ta popularna w Tajlandii zupa znalazła swoich fanów na całym świecie. To zasługa mleczka kokosowego, które sprawia, że ma wyjątkową, kremową konsystencję. W połączeniu z orientalnymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, kolendra i sos rybny nadaje też zupie charakter i niepowtarzalny smak. 

    1. Piersi z kurczaka oczyść z błonek i zalej 1,5 l zimnej wody. Dodaj trawę cytrynową, imbir oraz papryczki i gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Ugotowane mięso wyjmij, a  po przestygnięciu pokrój w  bardzo drobne paski. 
    2. W międzyczasie namocz grzyby Mun w zimnej wodzie przez ok. 30 min, po czym ugotuj je (w tej samej wodzie). 
    3. Do wywaru dodaj pastę Tom Kha i mleczko kokosowe, porządnie wymieszaj i dopraw do smaku sosem rybnym, cukrem trzcinowym oraz sokiem z całej limonki. 
    4. Dodaj do zupy pokrojone mięso i ugotowane grzyby, a po chwili listki kolendry. Gotuj jeszcze przez 5 min.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów