Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Meksykańska zupa z paprykową łopatką wieprzową i fasolą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Pokrojoną łopatkę dopraw pokruszonym liściem laurowym, czosnkiem oraz solą i pieprzem. W garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso, smaż aż się zarumieni około 5-7 min. Po tym czasie dodaj cebulę, smaż 2-3 min. Dodaj paprykę ostrą, słodką, koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Podduś całość przez kolejne 2-3 min, następnie zalej wywarem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 40 min. 
    2. Po tym czasie wsyp paprykę pokrojoną w paski, fasolę osączoną z płynu oraz oregano. Gotuj dodatkowe 15 min. Dopraw solą, ewentualnie pieprzem.
    3. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż kawałki tortilli, po 20 sekund z każdej strony (aż do uzyskania rumianego koloru). Zupę podawaj w miseczkach, posypaną startym serem, kleksem kwaśnej śmietany oraz chrupiącą tortillą. Aby złagodzić intensywny smak zupy, na osobnym talerzyku podaj cząstkę limonki, rzodkiewkę pokrojoną w cząstki oraz porwaną sałatę lodową. 

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    3 głosy