Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Sałatka z marynowanych papryk i buraków

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki owiń w folię spożywczą, piecz do miękkości w temperaturze 200oC przez ok. 1 godzinę. Obierz, pokrój w cienkie plastry. Paprykę  pokrój w paseczki, cebulę - w półtalarki. 
  2. Zagotuj ocet z cukrem, olejem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Połącz warzywa z gorącą zalewą, posól. Przełóż do słoików lub jedz po upływie kwadransa. 

Sałatka z marynowanych buraków i papryki to znakomity pomysł, by odświeżyć świąteczne menu lub uraczyć specjałem domowe łakomczuchy. Warzywa w marynacie należą do ulubionych przysmaków mieszkańców Stanów Zjednoczonych, cenią je również Brytyjczycy. Najwyższa pora, by rarytas zagościł na Twoim stole. Serwuje się go kwadrans po przygotowaniu albo zamyka w małych słoiczkach i ukrywa w spiżarni. Sałatka z buraczków i papryki może okazać się bezcennym skarbem, który wyratuje Cię z niejednej opresji – gdy wpadną niespodziewani goście, warto mieć ją pod ręką.

Wybierz kilka dorodnych buraków – zwróć uwagę na okazy, które wyróżniają się cienką skórką i jednolitą, głęboką barwą. Przyrządzając sałakę z papryką, nie gotuj buraków w wodzie – ich smak i aromat wiele zyskają, jeśli zapieczesz je w piekarniku owinięte folią spożywczą. Czerwona papryka to kulinarny przysmak Węgrów, który wzbogaci nietuzinkową przystawkę o nutkę słodyczy. Ocet z olejem i cukrem wykorzystasz do przyrządzenia wonnej zalewy, która doda sałatce z buraków charakteru. Kompozycję dopełnią liście laurowe, ziele angielskie oraz spora szczypta soli, która podkreśli delikatne tony warzyw.

Sałatką z marynowanej papryki z powodzeniem urozmaicisz niedzielny obiad, przysmak przyda się do kanapek i wędlin serwowanych na ciepło. Domownicy docenią wyborną przekąskę, a nie ma nic milszego niż poczęstunek w gronie najbliższych, którzy uśmiechają się przy rodzinnym stole.  

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz