Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Cepeliny z indykiem podane z bulionem warzywnym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Cebulę opal nad palnikiem, aż się lekko z zewnątrz zwęgli lub upiecz w piekarniku w maksymalnej temperaturze przez 10-15 min. Do garnka włóż wszystkie warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie, zalej 2,5 l zimnej wody. Gotuj 2 godziny, aż odparuje połowa objętości. Dopraw solą i pieprzem. 
    2. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, około 30 min. Ostudzone przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce i wyciśnij przez gazę lub bawełnianą ściereczkę z nadmiaru wody. Połącz 2 rodzaje ziemniaków, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sól.
    3. W misce wymieszaj składniki farszu, dokładnie wyrób dłońmi. Ciasto podziel na kule wielkości piłeczki ping pongowej. Uformuj z nich na dłoni placek, na środek nałóż farsz. Zlep brzegi, nadając ciastu kształt podłużnej kluski. Gotuj partiami w osolonym wrzątku przez 12-13 min. Cepeliny podawaj okraszone cebulką lub boczkiem z filiżanką warzywnego bulionu.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos