Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Roladki z indyka z grzybami i porami podane z puree ziemniaczanym z suszonymi pomidorami

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Soczewicę przesyp na sitko i dokładnie przelej zimną wodą, odsącz z nadmiaru wody. Grzyby namocz we wrzątku przez 10-15 min, następnie pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej połowę oleju i masła, dodaj pora, czosnek oraz grzyby, podsmaż przez 2-3 min, aż por się zeszkli i zmięknie. Po tym czasie dodaj soczewicę, wlej wywar i gotuj przez 10 min. Farsz odstaw do przestygnięcia, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. 
  2. Ziemniaki podziel na mniejsze kawałki podobnej wielkości. Przełóż do garnka, zalej wodą do ¾ wysokości, posól. Gotuj pod przykryciem 25-30 min do miękkości. Po tym czasie odlej pozostałą wodę, odstaw garnek na gorący jeszcze palnik i odparuj nadmiar wody przez 1 min. Następnie dodaj mleko, koperek oraz suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Całość utłucz na gładkie puree.
  3. Sznycle rozklep delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą, na grubość 3-4 mm. Dopraw solą i pieprzem, na każdy nałóż porcję farszu. Ciasno zwiń mięso, aby powstała roladka (dla pewności możesz spiąć ją wykałaczką). Obtocz mięso w mące, rozgrzej pozostały olej z masłem. Roladki usmaż na złoty kolor, po 2-3 min z każdej strony. Roladki podawaj z puree z suszonymi pomidorami.

Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń

Roladki z indyka z grzybami i porami podane z purée ziemniaczanym z suszonymi pomidorami to znakomity pomysł na uatrakcyjnienie każdego, choćby najwytworniejszego przyjęcia. Jeśli zaserwujesz je w towarzystwie soczewicy – goście nie zechcą odejść od stołu. Aż trudno uwierzyć, że soczewica stanowi jedną z najstarszych uprawnych roślin. Słynęła z niej wyborna i nadzwyczaj różnorodna kuchnia staropolska – dziś, dzięki przepisowi na pierś z indyka z suszonymi pomidorami autorstwa Jakuba Kuronia, zagości na Twoim stole. Jeżeli uzupełnisz nią aromatyczny wywar z grzybów i pora – zapach dotrze do najdalszych zakątków domu i przywabi zaintrygowane łasuchy do kuchni. Nie zapomnij wprowadzić do nietuzinkowego dania ostrzejszego akcentu. Przydadzą się dwa ząbki startego czosnku, które wzbogacą również bukiet zapachów. Zielona natka pietruszki i nieodzowne przyprawy, wśród których nie może zabraknąć soli i pieprzu, idealnie dopełnią potrawę.

 
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami wiele zyskają podane w asyście nieszablonowego purée. Tłuczone ziemniaki doskonale uzupełnią suszone pomidory i zielony koperek. Dodaj też trochę mleka – to dzięki niemu stworzysz gładką, aksamitną konsystencję purée. Delikatne sznycle z indyka to clou programu – jeden z najważniejszych punków Twojego olśniewającego menu. Zawiń w nie wyśmienity farsz, który zapewne zdążył nieco przestygnąć i uformuj urocze roladki. Teraz wystarczy odrobina mąki i rozgrzanego tłuszczu na patelni, by cudownie się zarumieniły. To znak, że są już gotowe do serwowania na stół. Zaproś biesiadników na wyborną ucztę: roladki z piersi indyka, w których kryje się sekret – grzybowo-warzywne pachnące „serce”.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz