Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Łopatka pieczona z czosnkiem i majerankiem, podana z sosem pieczeniowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Łopatkę skrop olejem, obłóż liściem laurowym i zielem angielskim. Natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, musztardą. Wstaw do lodówki na 12 godzin, aby przeszła smakami. Przed wstawieniem do piekarnika podlej bulionem.
    2. Piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C około 2 godziny. Po upieczeniu odstaw mięso, aby „odpoczęło” przez 20 minut.
    3. W tym czasie zrób sos pieczeniowy. Do rondelka wsyp cukier, na średnim ogniu poczekaj, aż się rozpuści i powstanie karmel, około 2 minuty. Wlej sos z pieczenia oraz wodę, poczekaj aż całość się wymiesza i powstanie jednolity sos. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów