Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłemiejsce. Jajka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać przezchwilę, następnie dodać roztopioną i przestudzoną margarynę. 
  2. Wyrabiać dalej, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Jeśli będzie klejące, należy podsypać mąką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki wrzucić do miski, dodać cynamon, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dużą blachę, wcześniej nasmarowaną margarynąi posypaną bułką tartą.
  3. Na cieście ułożyć śliwki. Przygotować kruszonkę: margarynę połączyć z cukrem i cukremwanilinowym. Dodać mąkę i rozetrzeć w palcach, aby powstały okruchy. Kruszonką posypać ciasto i wstawić je na 3-45 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 
2 godz. 15 min

Ilość porcji: 10 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz