Wybierz swój sklep

Twój sklep:

Wybierz swój sklep i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

Bacalhau à Bras - Dorsz à Bras

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Oto pierwszy z 365 znanych podobno w Portugalii przepisów na suszonego dorsza bacalhau.Danie to jest prawdziwą specjalnością Lizbony. Po raz pierwszy przyrządził je kucharz o nazwisku Bras, pracujący w jednej z tawern położonych w popularnej dzielnicy Bairro Alto

  1. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek oraz cebulę. Kiedy się zeszklą, dodaj rozdrobnionego dorsza.Dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.Dodaj chipsy i wymieszaj.
  2. Jajka rozbij do miseczki, dopraw solą i pieprzem, a następnie roztrzep dokładnie widelcem (można dodać do nich trochę mleka lub śmietany, co zapobiegnie wysuszeniu dania). Wlej je do ryby i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aby składniki dokładnie się połączyły.
  3. Zanim jajka się zetną, zdejmij potrawę z ognia, posyp dużą ilością pietruszki. Wyłóż na talerz i udekoruj czarnymi oliwkami.

Czas przygotowania potrawy około 30 min 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów