Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Cukinie faszerowane tuńczykiem i Ricottą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    We Włoszech cukinie przyrządza się na różne sposoby. Te malutkie, kilkucentymetrowe jada się w całości. Jadalne kwiaty można smażyć na chrupko w głębokim tłuszczu. Duże okazy chętnie zapieka się, uprzednio napełniwszy aromatycznym nadzieniem. 

    1. Cukinie obgotuj w osolonym wrzątku przez około 10 minut, tak aby zachowały swoją jędrność. Pozostaw je do ostudzenia. Kromkę chleba porwij na kawałki i zanurz w mleku. Na patelni rozgrzej oliwę i na małym ogniu zeszklij cebulę.
    2. Ostudzone cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż z nich miąższ i podsmaż go wraz z cebulą, następnie przełóż do miski. Dodaj chleb odciśnięty z mleka, Ricottę, tuńczyka i jajka. Wszystko razem zmiksuj. Do masy dodaj ser, sól i pieprz, wymieszaj i wypełnij nią wydrążone cukinie.
    3. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą, na wierzchu posyp bułką tartą. Cukinie wstaw na 10-12 min do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po upieczeniu odczekaj 5 minut i podawaj.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów