Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Cukinie faszerowane tuńczykiem i Ricottą

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

We Włoszech cukinie przyrządza się na różne sposoby. Te malutkie, kilkucentymetrowe jada się w całości. Jadalne kwiaty można smażyć na chrupko w głębokim tłuszczu. Duże okazy chętnie zapieka się, uprzednio napełniwszy aromatycznym nadzieniem. 

  1. Cukinie obgotuj w osolonym wrzątku przez około 10 minut, tak aby zachowały swoją jędrność. Pozostaw je do ostudzenia. Kromkę chleba porwij na kawałki i zanurz w mleku. Na patelni rozgrzej oliwę i na małym ogniu zeszklij cebulę.
  2. Ostudzone cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż z nich miąższ i podsmaż go wraz z cebulą, następnie przełóż do miski. Dodaj chleb odciśnięty z mleka, Ricottę, tuńczyka i jajka. Wszystko razem zmiksuj. Do masy dodaj ser, sól i pieprz, wymieszaj i wypełnij nią wydrążone cukinie.
  3. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą, na wierzchu posyp bułką tartą. Cukinie wstaw na 10-12 min do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po upieczeniu odczekaj 5 minut i podawaj.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz