Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tarta ze szpinakiem i Ricottą

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    To wywodzące się z okolic Genui i popularne w całej Ligurii danie przygotowuje się nie tylko ze szpinaku, ale także botwinki i karczochów. Wersję wzbogaconą o całe, ugotowane na twardo jajka, tradycyjnie serwuje się na Wielkanoc. Taki wariant nosi nazwę TortaPasqualina.

    1. W misce wymieszaj szpinak, Ricottę, parmezan, 2 całe jajka i jedno żółtko (białko pozostaw), sól i pieprz. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
    2. Na dnie umieść jeden płat ciasta francuskiego, na nim rozłóż farsz ze szpinaku. Przykryj go drugim płatem ciasta, zaginając nadmiar ciasta do środka, tak aby farsz nie wypłynął. Nakłuj powierzchnię ciasta widelcem i posmaruj białkiem jajka.
    3. Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów