Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Parmigiana di melanzane

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Parmigiana di melanzane to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Tak jak większość tradycyjnych przepisów, tak i ten ma dużo regionalnych wariacji. Na Sycylii zjemy ją z tuńczykiem, a w Apulii z kiełbasą. Parmigianę dobrze przygotować wcześniej i zapiec bezpośrednio przed podaniem. Najsmaczniejsza jest po przestygnięciu.

    1. Pokrojone bakłażany ułóż na sicie, posyp solą i pozostaw na ok. 30 minut, aby puściły sok. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie dodaj passatę pomidorową, bazylię, sól i pieprz. Sos gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
    2. Bakłażany opłucz, dobrze osusz i ugrilluj na patelni grillowej, 2 minuty z każdej strony. W niedużym naczyniu do zapiekania układaj po kolei: kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę plastrów bakłażana, warstwę Mozzarelli, starty parmezan.
    3. Czynność tę powtarzaj do wyczerpania składników (3-4 razy). Wierzch zapiekanki posyp serem, skrop oliwą i wstaw ją na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po upieczeniu poczekaj ok. 15 minut i serwuj.

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów