Pieczona biała kiełbasa z sosem chrzanowym

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Kiełbasę nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki, zmiażdżonym czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Polej olejem, dopraw solą i pieprzem. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  2. W rondelku rozpuść masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Wlej wywar oraz śmietankę, dodaj chrzan. Kiedy całość się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 70 ml wody, po czym wlej do sosu, ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Kiełbasę podawaj polaną sosem, na puree ziemniaczanym.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głos