Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pierś nadziewana szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, smaż przez 2 min, aż zmięknie. Po tym czasie wrzuć pomidory suszone pokrojone w paski, smaż dodatkowe 2 min. Następnie wrzuć szpinak, dodaj czosnek oraz sok z cytryny, smaż przez 2 min. Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstaw do przestygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
    2. W misce wymieszaj oregano z zalewą z suszonymi pomidorów. Pierś pokrój wzdłuż na pół, ale nie do końca, tak by powstało coś na kształt motylka. Na każdy kawałek nałoż porcję farszu ze szpinaku i suszonych pomidorów, przykryj 2-gim płatem kurczaka. Każdą pierś posmaruj olejem z oregano i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut.
    3. Na patelni rozpuść masło, czosnek i smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Następnie wlej śmietanę i dodaj pokruszony ser pleśniowy. Gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut, aż będzie gęsty i kremowy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z sosem.

    Porcja dla 4 osób

    Składniki na sos :

    •  1 utarty ząbek czosnku
    •  2 opak. sera pleśniowego
    •  400 ml śmietany 30% 
    •  1 łyżka masła
    •  sól, pieprz

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    15 głosów