Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Pierś nadziewana szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj cebulę, smaż przez 2 min, aż zmięknie. Po tym czasie wrzuć pomidory suszone pokrojone w paski, smaż dodatkowe 2 min. Następnie wrzuć szpinak, dodaj czosnek oraz sok z cytryny, smaż przez 2 min. Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstaw do przestygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. W misce wymieszaj oregano z zalewą z suszonymi pomidorów. Pierś pokrój wzdłuż na pół, ale nie do końca, tak by powstało coś na kształt motylka. Na każdy kawałek nałoż porcję farszu ze szpinaku i suszonych pomidorów, przykryj 2-gim płatem kurczaka. Każdą pierś posmaruj olejem z oregano i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut.
  3. Na patelni rozpuść masło, czosnek i smaż na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Następnie wlej śmietanę i dodaj pokruszony ser pleśniowy. Gotuj sos na małym ogniu przez około 10 minut, aż będzie gęsty i kremowy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z sosem.

Porcja dla 4 osób

Składniki na sos :

  •  1 utarty ząbek czosnku
  •  2 opak. sera pleśniowego
  •  400 ml śmietany 30% 
  •  1 łyżka masła
  •  sól, pieprz

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
15 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz