Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kurczak duszony w pomidorach z soczewicą curry

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Przygotuj kurczaka:

    1. Ćwiartki kurczaka dopraw szczodrze solą i pieprzem. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej kurczaka po 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.W międzyczasie pokrój cebulę w piórka, a czosnek w półplastry.
    2. Cebulę oraz czosnek dodaj do kurczaka, smaż, aż 
cebula zmięknie, około 5 minut. Następniedodaj 
pomidorki, wsyp przyprawy: liście laurowe, ziele, 
cukier, sól i pieprz. Podlej 200 mlwody i duś przez
40 minut pod przykryciem, na małym ogniu.

    Przygotuj soczewicę:

    W tym czasie w garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż 5-6 minut, aż warzywa staną się złote. Po tym czasie wsyp curry, duś razem jeszcze 1 minutę. Następnie dodaj soczewicę, całość wymieszaj. Wlej tyle wody, aby przykryła soczewicę około 3 cm. 
    Dopraw solą i pieprzem, gotuj do miękkości 25 minut. Kurczaka podawaj z soczewicą i sałatą  z sosem vinegret.

    Porcja dla 4 osób

    Składniki na soczewicę :

    •  300 g soczewicy czerwonej
    •  2 łyżeczki curry
    •  1 mała cebula, pokrojona w kostkę
    •  2 ząbki czosnku, utarte
    •  3 łyżki oliwy z oliwek
    •  sól, pieprz 

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    6 głosów