Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Gulasz z frytkami z selera

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Mięso gulaszowe z boczkiem podsmaż na połowie oleju, do uzyskania rumianego koloru, przez 5-7 minut. Dopraw delikatnie solą i pieprzem, dodaj liść laurowy. Zdejmij mięso na talerz, wlej na patelnię pozostały olej. Wsyp wszystkie warzywa, smaż aż zmiękną, przez 5-7 minut, na końcu dopraw solą i pieprzem.

    W garnku wymieszaj mięso i warzywa, wlej wywar. Przykryj i duś na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodaj musztardę i duś jeszcze 30 minut. Na patelni na której smażyliśmy warzywa, rozpuść masło, następnie wsyp mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka. Dodaj zawartość patelni do gulaszu, poczekaj, aż zgęstnieje, ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie, selera pokrój w słupki, jak na frytki. Wymieszaj pokrojonego selera z olejem i przyprawami. Piecz najlepiej na papierze do pieczenia, przez 40-45 minut. Gulasz podawaj z frytkami.

    Porcja dla 4 osób

    Frytki:

    •  750 g obranego selera
    •  pół łyżeczki ostrej papryki
    •  2 łyżki oleju
    •  sól
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy