Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kurczak piri piri z paellą z pieczoną papryką

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Włóż kurczaka i dokładnie natrzyj, odstaw na 30 min.
    2. Paprykę i pomidory umyj, osusz. Wstaw do naczynia do zapiekania i piecz przez 30 min. Następnie wyjmij, zawiń szczelnie w folię i odstaw na 30 min. Po tym czasie obierz paprykę i pomidora ze skórki, pokrój z grubsza na mniejsze kawałki (nie musi być dokładnie).
    3. Zmniejsz temperaturę do 200°C. Kurczaka przełóż do brytfanny i piecz przez 50 min. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp cebulę z czosnkiem. Zeszklij na średnim ogniu przez 3-4 min. Dodaj paprykę z pomidorem, a następnie ryż, podsmaż razem przez 5 min. Zacznij podlewać porcjami bulionu, kiedy jedna się wchłonie, dolej następną i tak, aż ryż będzie miękki.
    4. Kurczaka podawaj na paelli z cząstką cytryny i posiekaną natką pietruszki. 

    Porcja dla 4 osób

    Składniki:

    marynata:

    •  1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    •  sok z 1 limonki lub cytryny
    •  utarty kawałek imbiru, wielkości korka od wina
    •  1 papryczka chilli, drobno posiekana
    •  4 łyżki oliwy
    •  sól

     

    Paella:

    •  250 g ryżu arborio
    •  750 ml wywaru drobiowego z kostki
    •  3 papryki
    •  1 cebula, pokrojona w kostkę
    •  3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    •  3 pomidory
    •  3 łyżki oliwy
    •  sól, pieprz

     

    do dekoracji:

    •  cząstki limonki
    •  natka pietruszki, posiekana

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos