Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Stek kruchy z rostbefu z sosem holenderskim

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Przygotowanie sosu:

    Do dość dużej miski wlewamy zredukowany ocet winny,  dodajemy dwa żółtka. Miskę wstawiamy do kąpieli wodnej i ubijamy ocet z żółtkami do momentu, aż powstanie jednolita puszysta emulsja. Musimy bardzo uważać aby pod wpływem temperatury żółtka się nie ścięły. Jeżeli zauważymy początek ścinania na chwilę zdejmujemy miskę z pary. Stale ubijając dodajemy bardzo wolno lekko ciepłe masło klarowane. W podobny sposób robimy majonez domowy tyle, że nie w kąpieli wodnej.  W efekcie sos musi uzyskać konsystencję gęstego majonezu. Sos przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i przelewamy do mniejszego naczynia.

    Przygotowanie sałatki:

    Sałaty umieszczamy w misce. Pomidory koktajlowe kroimy na pół, zielony ogórek rozcinamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Drobno siekamy szalotkę i umieszczamy wszystkie składniki w misce z salatą. Sałatkę polewamy sosem winegret.  

    Zaczynamy smażyć frytki. W międzyczasie przygotowujemy mięso.

    Przygotowanie mięsa:

    Steki przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, a następnie układamy steki. Mięso smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180oC. Usmażone steki przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 5-7 minut.  Po tym czasie powinniśmy uzyskać średnio wysmażonego steka o różowym przekroju.

    Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa). 

     

    Porcja dla 2 osób

    Czas przygotowania ok.30 minut

    Sos holenderski:

    • 10 ml zredukowanego octu winnego
    • 2 żółtka jaj kurzych
    • 100 g masła klarowanego

    Dodatki:

    • 10 pomidorów koktajlowych
    • ½ zielonego ogórka
    • 50 g mieszanki sałat
    • 10 g rukoli
    • 1 cebula szalotka
    • sos winegret
    • 150 g frytek
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów