Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Stek kruchy z antrykotu

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Przygotowanie sosu (salsa z czerwonej cebuli)

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek „Sansa”. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i  doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie warzyw:

Cykorię tniemy na ćwiartki, pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Cukinię i bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy na 4 części. Pokrojone warzywa przyprawimy solą i pieprzem i skrapiamy niewielką  ilością oliwy z oliwek (najlepsza do tego jest oliwa z drugiego tłoczenia, która lepiej nadaje się  do smażenia od oliwy ekstra vergin, bowiem nie ma gorzkawego posmaku). Na posmarowaną oliwą patelnię grillowa układamy: cukinię, bakłażan, paprykę, pokrojoną w plastry szalotkę, a na koniec przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Przekładamy warzywa w momencie gdy powstaną na nich ciemne prążki. Zdejmujemy warzywa i polewamy je sosem do warzyw grillowanych.  

Przygotowanie mięsa:

Steki z antrykotu przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.  Mięso układamy na rozgrzanej patelni grillowej lub na klasycznym grillu. Przekładamy na drugą stronę w momencie gdy pojawią się ciemne ślady rusztu patelni. Smażymy dwukrotnie na każdej stronie tak aby ciemne ślady po grillu utworzyły charakterystyczną kratkę – w ten sposób otrzymamy stek średnio wysmażony.  Jeśli ktoś lubi steki krwiste, powinien je smażyć nieco krócej.

Steki po zdjęciu z patelni pozostawiamy na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).

Na talerzu układamy grillowane warzywa, na nie stek, a całość ozdabiamy sosem i natką pietruszki. 

 

Salsa z czerwonej cebuli (sos do warzyw grillowanych) - składniki:

  •      oliwa z oliwek „Sansa” (oliwa z drugiego tłoczenia)
  •      1 czerwona cebula
  •      sos sojowy jasny
  •      ocet balsamiczny
  •      miód
  •      przyprawy: sól, pieprz

 

Porcja dla 2 osób

Czas przygotowania ok.40 min

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosów
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz