Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Stek kruchy z antrykotu

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Przygotowanie sosu (salsa z czerwonej cebuli)

    Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy niewielką ilość sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek „Sansa”. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i  doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Przygotowanie warzyw:

    Cykorię tniemy na ćwiartki, pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Cukinię i bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy na 4 części. Pokrojone warzywa przyprawimy solą i pieprzem i skrapiamy niewielką  ilością oliwy z oliwek (najlepsza do tego jest oliwa z drugiego tłoczenia, która lepiej nadaje się  do smażenia od oliwy ekstra vergin, bowiem nie ma gorzkawego posmaku). Na posmarowaną oliwą patelnię grillowa układamy: cukinię, bakłażan, paprykę, pokrojoną w plastry szalotkę, a na koniec przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Przekładamy warzywa w momencie gdy powstaną na nich ciemne prążki. Zdejmujemy warzywa i polewamy je sosem do warzyw grillowanych.  

    Przygotowanie mięsa:

    Steki z antrykotu przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.  Mięso układamy na rozgrzanej patelni grillowej lub na klasycznym grillu. Przekładamy na drugą stronę w momencie gdy pojawią się ciemne ślady rusztu patelni. Smażymy dwukrotnie na każdej stronie tak aby ciemne ślady po grillu utworzyły charakterystyczną kratkę – w ten sposób otrzymamy stek średnio wysmażony.  Jeśli ktoś lubi steki krwiste, powinien je smażyć nieco krócej.

    Steki po zdjęciu z patelni pozostawiamy na kilka minut, by odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa).

    Na talerzu układamy grillowane warzywa, na nie stek, a całość ozdabiamy sosem i natką pietruszki. 

     

    Salsa z czerwonej cebuli (sos do warzyw grillowanych) - składniki:

    •      oliwa z oliwek „Sansa” (oliwa z drugiego tłoczenia)
    •      1 czerwona cebula
    •      sos sojowy jasny
    •      ocet balsamiczny
    •      miód
    •      przyprawy: sól, pieprz

     

    Porcja dla 2 osób

    Czas przygotowania ok.40 min

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów