Zmień lokalizację

Wybierz swoje miasto

Podaj swoją lokalizację, aby zobaczyć aktualną ofertę

zamknij

Twoja obecna lokalizacja:

Twoje poprzednie lokalizacje

Gulasz węgierski

Składniki:

dodaj do listy zakupowej

Sposób przyrządzania:

Przygotowanie mięsa:

Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Mięsa na gulasz nie marynujemy, jednak bezpośrednio przed smażeniem musimy je oprószyć mąką, aby całe było nią pokryte. Mąka delikatnie zagęści nam sos. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masło klarowane i obsmażamy mięso, aby uzyskać złoto-brązowy kolor. Przekładamy je do wysokiego rondla. Na patelnię wylewamy niewielką ilość bulionu wołowego, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Bulion przelewamy do rondla.

 

Przygotowanie  warzyw:

Papryki dokładnie myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Marchewkę,  cebulę szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak paprykę.  Na koniec myjemy i kroimy w kostkę pomidory. Na czystą patelnie wlewamy nieco masła klarowanego. Podsmażanie warzyw rozpoczynamy od najtwardszego czyli od marchewki. Po około minucie dodajemy szalotkę . Warzywa delikatnie solimy, dodanie soli zdecydowanie przyspiesza mięknięcie warzyw.  Po upływie kolejnych dwóch minut dodajemy paprykę. Jak papryka nieco zmięknie i nabierze swoistego koloru dodajemy pokrojony czosnek, tymianek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy, a na sam koniec dodajemy pomidory. Warzywa doprawiamy słodką papryką.  Po kilku minutach warzywa przekładamy do rondla z mięsem. Na patelnię wylewamy pozostałą część bulionu, doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Bulion przelewamy do rondla. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4 głosy
Akceptuję

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies m.in. w celach reklamowych, statystycznych i w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Konfiguruj

Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu

Analizy i ocena wydajności

Reklamowe pliki cookie

zapisz