Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Sznycle z indyka z serem gorgonzola i żurawiną z plackami z boczniaków

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Wszystkie składniki wymieszać, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe, dopraw je solą i pieprzem. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego. Smaż nieduże placuszki na średnim ogniu, jak ziemniaczane. Do uzyskania złotego koloru, około 3 min na stronę. Następnie odsącz na ręczniku papierowym.
    2. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Indyka delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej klarowane masło i obtocz mięso w mące. Smaż, aż się zarumienią, po 2-3 min z każdej strony.
    3. Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego, nałóż na nie ser gorgonzola oraz żurawinęi zapiekaj przez 10 min. Podawaj z plackami  boczniaków.

    Placki:

    •  ½ pęczka posiekanej bazylii
    •  ½ pęczka posiekanej natki
    •  1 opakowanie boczniaków (ok. 400 g), pokrojonych w drobne paski
    •  120 g mąki pszennej
    •  1 jajko
    •  ok. ¾ szklanki mleka
    •  masło klarowane do smażenia
    •  sól, pieprz

     

    Porcja dla 4 osób

     

    Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos