Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pizza z szynką, jajkiem sadzonym i pomidorkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Drożdże utrzyj z ciepłą wodą i cukrem, odstaw aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrób ręcznie, aż powstanie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto musi być gładkie, lśniące i powinno łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    2. Rozgrzej piekarnik do 230 ˚C. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pomidorki przez około 3 min. Po tym czasie dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2-3 min. Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Na brzegi ciasta wyłóż 50 g startego sera, a następnie je zawiń tak, by powstał serowy rant. Na wierzch wyłóż podsmażone składniki, następnie pokrojoną drobno szynkę i starty ser. Wstaw do piekarnika na 5 min.
    3. Po tym czasie wyjmij, wbij delikatnie jajko i wstaw do piekarnika na 5-7 min. (lub kiedy brzegi się zrumienią). W tym czasie przygotuj banalnie prosty sos. Pomidory odcedź na sitku z nadmiaru wody. Posiekaj, wymieszaj ze utartym czosnkiem i dopraw solą i pieprzem. Upieczoną pizzę dopraw sosem.

     

    Składniki na pizzę:

    •  100 g szynki maślanej
    •  100 g świeżego szpinaku
    •  150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

    •  200 g sera żółtego
    •  1 jajko
    •  2 łyżki oliwy z oliwek
    •  1 puszka pomidorów
    •  3 ząbki czosnku
    •  przyprawy: sól, pieprz

     

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos