Biedronka

Nowa aplikacja mobilna

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Szarlotka

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze, miksując pulsacyjnie lub posiekać nożem i lekko wyrobić. Z ciasta odłóż 1/5 porcji. Pozostałą część uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na min. 30 minut do lodówki.
    2. Odłożoną część ciasta połącz z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, rozdrobnij palcami, aby uzyskać okruchy kruszonki. Włóż do lodówki.
    3. Jabłka obierz, pokrój w cienkie plastry, wymieszaj z cukrem i mąką.
    4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem. Dno posyp bułką tartą. Na jej wierzchu rozłóż jabłka, na nich - kruszonkę.
    5. Piecz do zrumieniania, ok. 45 minut w temp. 200°C. Przed porcjowaniem ostudź. 

    Do nadzienia:

    •  8 dużych jabłek 
    •  3 łyżki cukru (lub do smaku) 
    •  3 łyżki mąki pszennej 
    •  3 łyżki bułki tartej

    Do kruszonki:

    •  4 łyżki mąki pszennej 
    •  3 łyżki cukru  
    •  ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki (Porcja na dużą blachę)

     

    Przepis przygotowała Agata Jędraszczak.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos