Karkówka z grilla
z sałatką
z kolorowych pomidorów
Zobacz przepis
Szaszłyki z chorizo,
krewetkami i mango
Zobacz przepis
Filet z kurczaka
z arabskimi
przyprawami
Zobacz przepis
Stek z solą, czosnkiem i tymiankiem
Składniki:
1 stek z antrykotu Kraina Mięs (ok. 250 g)
1 ząbek czosnku
1 gałązka tymianku
50 g masła Mleczna Dolina
sól
2 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
Do podania
1 brzoskwinia
3 rzodkiewki
½ zielonego ogórka
1 pomidor
100 g miksu sałat Vital Fresh
2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
sól gruboziarnista
Przygotowanie:
1. Godzinę przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej. 2. Ząbek czosnku rozetrzyj z tymiankiem i wymieszaj z masłem. 3. Przed smażeniem posól stek i posmaruj go olejem. Grilluj 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia posmaruj mięso masłem z czosnkiem i tymiankiem. 4. Pokrojoną w ćwiartki brzoskwinię zgrilluj. Dodaj plasterki rzodkiewki i ogórka, kawałki pomidora i sałatę. Na koniec skrop oliwą. 5. Po zdjęciu z rusztu odstaw stek na około 5 minut. Podawaj oprószony solą gruboziarnistą, z sałatką.
Parmezanowe frytki z cukinii
Składniki:
2 cukinie
3 łyżki oliwy z oliwek Gallo
100 g parmezanu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
sól, pieprz
SOS À la AIOLI
4 łyżki majonezu Madero
¼ łyżeczki płatków chili
skórka i sok z ½ limonki
1 łyżeczka miodu Złota Pasieka
Do podania
cukier puder
Przygotowanie:
1. Cukinie umyj i osusz. Odetnij końcówki, pokrój w podłużne kawałki o długości 5 centymetrów i grubości 1 centymetra i natrzyj oliwą. 2. W oddzielnej misce wymieszaj starty na tarce parmezan oraz przyprawy. Każdy kawałek cukinii obtocz w mieszance sera i przypraw. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Frytki piecz 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200˚C, aż ser delikatnie się zrumieni. 3. Wymieszaj ze sobą składniki na sos. Podawaj z frytkami.
Gazpacho z azjatyckim twistem
Składniki:
1 kg pomidorów
1 zielony ogórek
1 zielona papryka
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek Gallo
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki płatków chili
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 gruba kromka białego pieczywa
Do podania
2-3 łodygi kolendry
2 łyżki uprażonego sezamu
2 łyżki oleju sezamowego
1 mały ogórek
Przygotowanie:
1. Pomidory przekrój wzdłuż i usuń twarde części. Ogórka obierz i usuń z niego pestki, paprykę przekrój wzdłuż i usuń gniazdo nasienne, cebulę pokrój w ósemki. 2. Pokrojone warzywa włóż do blendera, dodaj czosnek, oliwę, olej, ocet, sól, sos sojowy, chili, mieloną kolendrę i pokruszone pieczywo bez skórki. Blenduj około 2 minut. W razie potrzeby dopraw sosem sojowym. 3. Tak przygotowane gazpacho włóż do lodówki na minimum 4 godziny. W międzyczasie pokrój ogórka w drobną kostkę. 4. Schłodzone gazpacho podawaj posypane posiekaną kolendrą, uprażonym sezamem, ogórkiem i skropione olejem sezamowym.
Karkówka z grilla z sałatką z kolorowych pomidorów
Składniki:
4 kawałki karkówki wieprzowej bez kości Kraina Mięs
500 g czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
skórka z ½ cytryny
sól, pieprz
1 gałązka mięty
1 gałązka bazylii
1 gałązka kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek Gallo
Marynata
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
3 łyżki miodu Złota Pasieka
1 gałązka tymianku
1 łyżeczka musztardy jalapeño Madero
1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
2 liście laurowe
1 łyżka słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę: czosnek pokrój w plasterki i wymieszaj z resztą składników na marynatę. Obtocz w niej pokrojoną w plastry karkówkę i zostaw na 3 godziny. 2. Zamarynowane mięso smaż na grillu 8-10 minut z każdej strony. 3. Pomidorki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, skórkę z cytryny, sól, pieprz, zioła oraz oliwę z oliwek. Karkówkę serwuj z sałatką z kolorowych pomidorów.
Szaszłyki z chorizo, krewetkami i mango
Składniki:
500 g krewetek mrożonych Marinero
sól, pieprz
200 g kiełbasy chorizo El Toro Rojo
2 mango
500 ml mleczka kokosowego Asia Flavours
5 g pasty curry
sok z 1 limonki
Przygotowanie:
1. Krewetki wyjmij z zamrażalnika dzień wcześniej. Większe przekrój na pół i dopraw solą i pieprzem. Chorizo pokrój na grubsze kawałki. Mango umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. 2. Kiełbaski, krewetki i mango nadziewaj naprzemiennie na drewniane wykałaczki. Szaszłyki zanurz w mleczku kokosowym wymieszanym z pastą curry i pozostaw do zamarynowania na 3 godziny. 3. Szaszłyki smaż na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj je mleczkiem kokosowym pozostałym z marynowania. Podawaj skropione sokiem z limonki.
Filet z kurczaka z orientalnymi przyprawami
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka Kraina Mięs
sól, pieprz
20 g słodkiej papryki
10 g kminu rzymskiego
10 g suszonej kolendry
5 g gałki muszkatołowej
4 g cynamonu
3 g kardamonu
3 g kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego Wybornego
kilka gałązek świeżego tymianku
Do podania
200 g truskawek
1 awokado
300 g świeżego szpinaku Vital Fresh
100 g sera feta Elios
2 łyżki jogurtu naturalnego Tola
1 łyżka majonezu Madero
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka oczyść i natrzyj solą i pieprzem z każdej strony, a następnie obsyp przyprawami. 2. Grill rozgrzej do 150˚C. Skrop mięso olejem i ułóż na ruszcie na gałązkach tymianku. Piecz pod przykryciem po 8 minut z każdej strony. Daj odpocząć gotowemu mięsu około 10 minut. 3. Truskawki pokrój w ćwiartki, a awokado w kostkę. Dodaj szpinak, pokruszony ser feta i wymieszaj. Mięso polej majonezowo-jogurtowym dressingiem z solą i pieprzem i podawaj z sałatką.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie, przy czym odbywa się to zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki, które możesz w każdej chwili zmienić. Jako Jeronimo Martins Polska S.A. używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookie w celu umożliwienia prawidłowego działania strony oraz – jeśli się na to zgodzisz – także w innych celach, tj. reklamowych, do oceny wydajności serwisu oraz podniesienia jakości prezentowanych treści. Akceptacja lub brak zgody na wykorzystywanie plików cookie odbywa się za pomocą ustawień przeglądarki (które możesz zmienić klikając Konfiguruj). Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce Prywatności.
Pliki cookie niezbędne do prawidłowego działania serwisu