Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Tłuszcze "dobre": tłuszcze "złe"

    Tłuszcze

    Zalecenia zdrowego żywienia wskazują na konieczność ograniczania spożycia tłuszczów ogółem, poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię.

    Zalecenia zdrowego żywienia wskazują na konieczność ograniczania spożycia tłuszczów ogółem, poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Niestety tradycyjna polska dieta obfituje w tłuszcze. Są jednak sposoby na wybór tych kwasów tłuszczowych, które nie szkodzą, a wręcz wspomagają zachowanie zdrowia, bez konieczności rezygnacji z ulubionych potraw.

    Należy pamiętać, iż tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym, bowiem 1g tłuszczu dostarcza 9 kcal, ponad dwukrotnie więcej niż białka czy węglowodany (po 4 kcal). Warto pamiętać, że oprócz tłuszczów „widocznych” (masło, margaryna, olej) istnieją tzw. tłuszcze „niewidoczne” spożywane w potrawach i produktach (mięso, sery, wyroby cukiernicze) jako składnik receptury. Tłuszcze zwierzęce sprzyjają rozwojowi miażdżycy, stąd warto zastępować je tłuszczami roślinnymi. Wśród różnych technik kulinarnych godne polecenia jest gotowanie, pieczenie czy duszenie bez dodatku tłuszczu. Również pieczenie na grillu powoduje zmniejszenie ilości tłuszczu.

    Najlepszym przyjacielem zgrabnej sylwetki i zdrowego serca są kwasy tłuszczowe wielonienasycone (PUFA) z kwasami omega- 3 i omega- 6 na czele, określanymi jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Główne źródło tych kwasów to oleje roślinne. „Złe” tłuszcze to przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe (SFA), których podstawowym źródłem są olej kokosowy i palmowy oraz tłuszcz mleczny. Nasycone kwasy tłuszczowe wywierają niekorzystne dla zdrowia działanie hipercholesterolemiczne zwiększając ryzyko zakrzepów naczyniowych.

    Powrót do porad